Tag til åben gedestald

Fynske gedeavlere slår dørene op for alle der har lyst til at opleve geder helt tæt på og samtidig høre om den enkelte races egenskaber.

For sjette gang slår gedeavlere fra Dansk Gede Union stalddørene op, og inviterer indenfor til “Åben Gedestald”.

I år har 14 avlere rundt om i landet inviteret søndag den 1. august, og på Fyn er det hos Fynsk Mohair ved Faaborg fra klokken 10-14, der som navnet antyder har mohairgeder, og på det lille økologiske landbrug Stokmosegård ved Nyborg fra klokken 10-15. På Stokmosegård har de landracegeder, men der er også mulighed for at se deres 250 æglæggende høns og deres hyldeblomstplantage.

En tradition

Seks af de ni gederacer, der er her i landet, er repræsenteret ved arrangementet i år: dansk landraceged, boerged, mohairged, dværgged, walliserged og dansk nubisk ged. Fælles for alle de nævnte racer er, at de holdes af dedikerede hobbyavlere, med alt mellem to og 20 geder, som glæder sig til at vise deres dyr frem, og fortælle om racens muligheder og egenskaber.

De fleste steder er der kid fra foråret og andre søde husdyr.

- Åben Gedestald er gået hen og blevet en hyggelig tradition for gedeavlere i Dansk Gede Union. Hvad der startede som et lille arrangement med blot fire åbne stalde i 2016, har siden udviklet sig således, at der i år er 13 åbne stalde som kan besøges. De åbne gedestalde er spredt ud over det meste af landet, så mange har god mulighed for at finde en åben stald et sted i deres landsdel, fortæller Lars Arnvig, der er gedeavler og mangeårigt medlem af Dansk Gede Union. Han deltager i Åben Gedestald for femte gang.

Lars Arnvig påpeger endvidere, at næsten alle dyrskuer i år er aflyst, så arrangmentet er en god mulighed for at se geder helt tæt på, i deres hjemlige omgivelser.

- Overvejer man at blive gedeavler, er det en enestående chance for at se geder af en race, der passer til de forhold og forventninger, man måtte have, og hente inspiration til indretning af stalde og folde. Og er man ikke spirende gedeavler, så kom bare alligevel og tag hele familien med. Vi håber, at vi med afholdelse af Åben Gedestald i skolernes ferie, vil få besøg af mange som ferierer i sommerlandet. Alle er velkomne, understreger Lars Arnvig.

Læs om avlerne

På facebooksiden »Åben Gedestald 2021 – Dansk Gede Union« kan man se hvor der er mulighed for at besøge en åben stald, læse mere om de enkelte avlere og deres geder, og se hvad der tilbydes og kan opleves til Åben Gedestald.

Listen over de avlere, der holder åben gedestald, kan også findes på Dansk Gede Unions website goat-dgu.dk

De fleste steder vil man i øvrigt kunne købe kaffe og kage på dagen.

Åben Gedestald på Fyn

Fynsk Mohair, Mette Enevoldsen, Øxenhaverne 4, 5600 Faaborg.

Stokmosegård, Dorte Tortzen, Skalkendrupvej 60, 5800 Nyborg.

Læs også