Åbent Landbrug nu på søndag

87 landmænd og fødevarevirksomheder over hele landet tager på søndag imod nysgerrige gæster til branchens årlige Åbent Landbrug-arrangement.

Søndag den 19. september kl. 10-16 åbner 87 landmænd og fødevarevirksomheder stalddørene til Åbent Landbrug, hvor danskerne kan komme tæt på køer, kalve og grise, komme med op i de store landbrugsmaskiner og se, hvad danske landmænd helt konkret gør for at få en endnu mere bæredygtig produktion.

- Vi landmænd er stolte af vores produktion og viser den meget gerne frem. Vi tror på, at man kommer længst med en åben dialog. Derfor håber jeg, at flest mulige danskere har lyst til at bruge deres søndag på at besøge en lokal landmand – eller fødevarevirksomhed – få frisk luft, se dyrene og forhåbentlig blive lidt klogere på, hvordan et moderne dansk landbrug ser ud og hvordan vi arbejder med at producere mere klimavenligt, siger Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer.

53 andelsejere fra Danish Crown er værter på dagen.

- Vi er helt afhængige af en god dialog med vores omverden, så vi kan vise, hvad dansk landbrug kan og står for. Derfor er jeg glad for, at vores ejere vil skubbe på for at skabe den dialog ved at åbne deres gårde og invitere ind. Vi er en global virksomhed, men vi er lokal forankret, og det er guld værd, når folk kan se det med egne øjne og stille spørgsmål direkte til landmanden, siger Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown.

- Langt nemmere at forklare

38 Arla-landmænd inviterer også til Åbent Landbrug. Blandt dem er Jeannette og Klaus Jørgensen fra Højvang i Gislev på Fyn, som glæder sig til at vise både markerne og gårdens 170 jerseykøer frem til de mange lokale gæster.

- Jeg synes, at det er et stort problem, at mange i lokalområdet ikke ved, hvordan vi driver et moderne landbrug her på gården. Og det er langt nemmere at forklare vores tilgang til landbruget, når gæsterne selv kan komme indenfor staldens fire vægge og se de glade køer, siger Klaus Jørgensen.

De mange besøgende kan blandt andet glæde sig til at klappe en kalv, se store maskiner og tage sit helt eget traktorkørekort på en pedaltraktor. Der vil også være smagsprøver på mejeriprodukter fra Arla til de sultne gæster.

38.000 har tilmeldt sig

Som noget nyt har nysgerrige danskere i år også mulighed for at se, hvordan råvarer udvikles og spildprodukter fra landbruget bliver brugt. Ni virksomheder åbner nemlig også for deres produktion den 19. september. Her kan man blandt andet blive klogere på, hvordan der udvikles nye kornsorter som bedre kan klare fremtidens vejrfænomener som tørke og kraftig regn og hvordan man omdanner restprodukter fra landbrug og industri til grøn energi. En af de virksomheder, der tager imod gæster til Åbent Landbrug er Sønderjysk Biogas, der har været i drift i fem år.

Af hensyn til sundhed og sikkerhed skal man i år forhåndsbooke sit besøg på [www.aabentlandbrug.dk](http://www.aabentlandbrug.dk). Det har 38.000 danskere indtil videre gjort.

Læs også