Klar til mesterskaber i hestepløjning

Lørdag den 23. oktober er der både nordisk og dansk mesterskab i pløjning med hest. 20 deltagere stiller til konkurrencerne på Morsø Landbrugsskole.

Thy- og Midtjysk Køreselskab inviterer til nordisk (NM) og dansk mesterskab (DM) i hestepløjning lørdag den 23. oktober på arealerne omkring Morsø Landbrugsskole i Nordjylland.

Her skal der pløjes to felter på hver 500 kvadratmeter.

- Hestepløjesporten er en passion for både sporten og det at arbejde med heste, men det er også en lidenskab om at bevare det gamle, forklarer Henrik Mikkelsen, som er formand for pløjeudvalget under Dansk Køre Forbund.

20 deltagere

Mesterskaberne forventer omkring 20 deltagere, som kommer med alt fra islænderheste til belgiere.

Alle pløjer i samme klasse og bedømmes ud fra samme kriterier som konkurrencepløjning med traktor.

- Vi har 11 kriterier, som vi bliver bedømt ud fra. For eksempel flækning og sammenkast, fortæller Henrik Mikkelsen.

Jo mindre nummer, desto større plov

Deltagerne kommer med hver sin svingplov, som er en 1-furet hesteplov.

- Der indenfor er der forskellige størrelser, og vi pløjer med 3’ere og 4’ere. En 3’er-plov pløjer med en bredde på cirka 30 centimeter og en 4’er-plov pløjer cirka 27 centimeter i bredden, siger Henrik Mikkelsen.

Om man har den ene eller anden type plov kommer i høj grad an på, hvad man har kunnet finde.

- Vi har en, der kommer med islændere, som pløjer med en 3’er-plov. Og det kan de sagtens klare, når de er vant til at lave noget, påpeger formanden.

Yngre deltagere kommer med

Der er DM hvert andet år plus en række lokalstævner hvert eneste efterår.

Og selvom flere af deltagerne selv kan huske den tid, hvor der blev pløjet med hest, glæder formanden sig over, at også yngre mennesker prøver kræfter med hestepløjesporten.

-  De har også en passion for at gå og pløje, og det er altså bare noget helt specielt at gå med hesten og pløje. Man skal jo have et helt specielt sammenspil med hesten, man går med linerne rundt om ryggen og styrer med ryggen og ens stemme, mens man har hænderne på plovens håndtag, siger Henrik Mikkelsen.

Selv stiller den 64-årige formand for fjerde gang til DM. I år med sine to oldenborgheste, Mozart og Beethoven og sin Langeskov 3’er-plov. Han har i alt otte oldenborgheste på sin ejendom i Munke Bjergby ved Slagelse.

 

Læs også