Intet smager bedre end det, man selv har dyrket

Med tonerne fra »Marken er mejet« i frisk tempo, blev årets høstfest i Toubroskoles fælleshave i Trustrup på Djursland slået an. 66 skolebørn, undervisere og landmænd skulle feste og smage på græskarsuppe af egen avl.

Toubroskoles fælleshave i Trustrup på Djursland har netop haft høstfest, hvor eleverne skulle smage på græskarsuppe af egen avl. Fotos: Djursland Landbofoening.

»Marken er mejet, og høet er høstet, kornet er i laderne, og høet står i hæs». Ingen høstfest uden sang. Vi er til høstfest i Søren Kanne-skolen afdeling Toubro’s nye skolehave. Landmand Poul-Otto Petersen synger for i et rask tempo, og både voksne og de 66 børn stemmer i uden besvær.

Flaget er hejst, solen bager, som den kun undtagelsesvis gør her sidst i august, og over bålet hænger store gryder, som varmer den græskarsuppe, som er blevet til af græskar fra skolens fælleshave - dyrket og plukket af børnene.

- Prøv lige at se, den her mega gulerod, jeg fik, lyder det begejstret fra én af børnene til festen, inden han tager en ordentlig bid.

- Ej, og så fik jeg bare sån’ en bette én, lyder det lettere skuffet fra en lyshåret pige, da hun trækker sin gevinst op af jorden.

Landmand Poul Otto Petersen er naturligvis inviteret med til fest. Han er ganske involveret i skolehaveprojektet og fortæller lystigt om de lige og de krumme gulerødder, og hvordan de alle smager lige skønt.

Så er der mad

Det er landmand Kristian Petersen, som har afsat et stykke jord til skolens fælleshave.

- Skolen skal virkelig have ros for deres indsats. Jeg synes, det er skønt, at de er så engageret og involveret i projektet, men noget af det bedste er, at der bare er sådan en rigtig god stemning, lyder det glad fra Kristian Petersen, inden han får serveret en dampende varm portion suppe. Den første mundfuld giver da også anledning til en anekdote fra dengang, han var dreng, hvor hans forældre dyrkede græskar på disse kanter, og moderen lavede suppe af dem.

Børnene griner, leger og løber hjemmevant rundt i haven men med fuld respekt for de steder, der er dyrket. De ved, hvor lang tid det tog at gøre haven klar, og de ved, at selvom planterne ikke ser ud af alverden i starten, så kan de alligevel vokse sig større – både under og over jorden.

- Vi bruger haven rigtig meget, og børnene får rigtig meget ud af arbejdet med haven. De spørger tit, om vi lige skal gå en tur herned. Vi har endda hørt om et par stykker, som har fået sig et lille stykke af haven derhjemme. Ting smager bare bedre, når man selv har dyrket det, forklarer Trine Sartour, som er en af skolens tovholdere på haven.

Et fællesprojekt kalder på en fælles gave

Det er Djursland Landboforening, der står bag skolehaven på Toubroskolen i samarbejde med 4H »Fælleshaver – Endnu flere 4H Haver«. Det er landboforeningens anden fælleshave, og begge projekter er hjulpet godt på vej med en pose penge. Midlerne er bevilget af Nordea-fonden og Friluftsrådet.

Da Toubroskolen tidligere i år anlagde haven, og eleverne gravede, hakkede og såede, fik hvert klassetrin et bed, hvor de skulle plante græskar. Den klasse, som til høstfest havde det største græskar, vandt en præmie. Det blev i år 4.-5. klassen, som modtog en fælles gave i form af bolde, sæbebobler og kæmpe farvekridt.

Alle børnene var denne dag enige om, at det var bedst at lade græskarrene sidde på planten og vokse sig endnu større, for måske de kunne blive store nok til at pynte skolen til Halloween.

Læs også