Grand Cru-finale med både hattrick og debutantsejr

Arnakke Grøntsager løb for tredje år i træk med prisen for årets Grand Cru-gulerod fra Lammefjorden, mens årets Grand Cru kartoffel for første gang blev vundet af Emil Busch-Petersen.

Emil Busch-Petersen var synligt begejstret over førstepladsen i kartoffel-finalen. Til højre konferencier Adam Price og til venstre en af dommerne, Sander Blohm. Foto: Peter Jarvad Dommere, vindere og konferencier efter Grand Cru-finalen. Fra venstre: Frederik Glisbo, Emil Busch-Petersen, Benny Haagensen Knudsen, Kristoffer Linderoth, Adam Price, Sander Blohm og Christian Heslet Jørgensen. Foto: Peter Jarvad

Da det i år er 150 år siden, at inddæmningen af Lammefjorden gik i gang, havde arrangørerne af Lammefjordens Grand Cru, Lammefjordens Grøntsagslaug og Geopark Odsherred, i år skruet ekstra op for finalen.

Kåringen foregik i et stort telt på besøgsmarken i Fårevejle, hvor der var godt fyldt med mere end 300 gæster, og uden for var der udstilling af maskiner, høst i besøgsmarken og bålmad tilberedt af naturkok Sander Blohm.

Inden for i teltet styrede en veloplagt Adam Price kåringen. Publikum kunne først smage de tre finalister i hver kategori og derefter afgive deres stemme. På podiet blev finalisterne bedømt af tre kokke – Frederik Glisbo fra BistroF i Vig Bio, Benny Haagensen Knudsen fra Café Solvogn i Højby og naturkok Sander Blohm.

Fuldstændig enighed

For kartoflernes vedkommende var der fuldstændig enighed blandt dommere og publikum. Den Georgina-kartoffel, som Emil Busch-Petersen dyrker på Sidinge Fjord, var bedst. De to andre finalister var endnu en Georgina, dyrket af Anders Biltoft Kristensen, og en Gala fra Brogård Fårevejle.

I finalen for gulerødder var der ingen tvivl om, at Bolero ville vinde. Den var nemlig den eneste sort, der havde kvalificeret sig. Arnakke Grøntsager kom med en konventionel og en økologisk variant, hvor den konventionelle endte med hæderen. Den tredje Bolero i finalen kom fra Klintsø og dyrkes af Jens Møller Olsen, Almegård.

Hver vinder blev foruden hæderen belønnet med 5.000 kroner i anledning af jubilæet på Lammefjorden.

Kristoffer Linderoth udtrykte som formand for Lammefjordens Grøntsagslaug stor glæde over den flotte opbakning.

- Det har været en fantastisk dag. Skønt at møde så mange glade mennesker og mærke interessen for det, vi går og laver. Det er virkelig et skulderklap, der varmer, lød det fra Kristoffer Linderoth.

Læs også