Forening vil komme private brøndejere til undsætning

Der er hjælp at hente, hvis kommunen vil lukke den enkelte lodsejers private vandforsyning. Dansk Brøndejerforening inviterer til offentligt møde i det østjyske om, hvad man som privat brøndejer kan gøre for at bevare forsyningen.

Norddjurs Kommune i det østjyske har lige nu deres »Vandforsyningsplan 2021-2027« i høring. Den landsdækkende forening Dansk Brøndejerforening har efter eget udsagn erfaret, at kommunen benytter denne vandforsyningsplan til at få lukket så mange af de private vandforsyninger som muligt. Det faktum har skabt stor frustration hos foreningens 72 medlemmer på Djursland, med en betydelig overvægt i Norddjurs Kommune.

- Norddjurs Kommune har i flere år været i toppen af vores røde liste som den kommune med den mest nidkære forvaltning. De vil tvangskollektivisere al vandforsyning i Norddjurs Kommune, og vi mener ikke, at folk skal kunne tvinges på et vandværk. Det er der mange grunde til, som vi kommer ind på til mødet, lyder det fra Wisti Wistisen, som er formand for Dansk Brøndejerforening, der fortsætter:

- Vi har inviteret medlemmer, såvel som ikke-medlemmer, til mødet sammen med den kommunale forvaltning og kommunalpolitikere, og vi håber, at vi kan få en aften med en god dialog.

Derfor har den høringsberettigede forening besluttet at holde et offentligt møde på Auning Kro tirsdag den 26. oktober, og her vil brøndejerforeningens bestyrelse rådgive og orientere om lovgivningen på vandområdet og informere om muligheden for at sikre egen vandforsyning i fremtiden.

Påstanden om at Norddjurs Kommune ønsker at lukke samtlige private vandforsyninger falder, ifølge Dansk Brøndejerforening, i god tråd med kommunens udmelding først på året 2021, hvor de med deres »Vandforsyningsplan 2021-2027« fastholdt, at områdets landmænd ikke må bruge egen boring til at vande deres husdyr og til rengøring af stalde og makiner, hvis deres bolig tilsluttes almen vandforsyning.

Det fik dengang formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, til at skrive et åbent brev til borgmesteren, hvor han understregede, at han fandt forslaget dybt kritisabelt og ikke særlig erhvervsvenligt. Et tiltag, som kommer til at koste landmændene rigtig mange penge.

- Samtlige medlemmer i Dansk Brøndejerforenings bestyrelse har haft nogle oplevelser med deres kommuner, som er blevet løst. Vi ønsker gennem dialog og samarbejde med kommunerne at hjælpe dem, som ikke kan klare sig selv overfor myndighederne, og som bliver uretfærdigt behandlet. Vi kommer denne aften ind på, hvordan vi igennem de sidste mange år har hjulpet vores medlemmer, forklarer Wisti Wistisen.

Læs også