Danish Crown-topchef advarer om enegang på CO2-afgift

Jais Valeur, koncernchef i Danish Crown, mener, at en CO2-afgift på de biologiske processer i Danmark vil være et meget stort eksperiment, og at enegang kan føre til tab af tusindvis af arbejdspladser.

På dagen, hvor den længe ventede såkaldte Svarer-rapport udkommer med anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget, advarer adm. direktør hos Danish Crown Jais Valeur mod at skrue den føromtalte afgift sammen på en måde, så dansk landbrug må afvikles.

Det skriver topchefen i en kronik i Jyllands-Posten.

- En CO2-afgift på biologiske processer i Danmark gennemført som det eneste land i verden bliver et meget stort eksperiment. Vi risikerer at gøre både dansk konkurrenceevne og klimaet en bjørnetjeneste og afvikle tusindvis af danske arbejdspladser i en fødevaresektor, der tilmed er blandt de mest innovative i verden, skriver Jais Valeur.

I stedet mener topchefen, at en CO2-afgift på biologiske processer bør gælde på tværs af de lande, der handler sammen, frem for at Danmark går enegang. For med enegang vil udledningerne flytte til andre egne af verdenen, hvor der er færre klimakrav. Det vil samtidig betyde, at man mister muligheden for at udvikle et landbrug, med dansk forbillede, der er mere klimavenligt, hvis man sender det ud af landet, skriver Jais Valeur.

Læs mere om CO2-afgift

Et ekspertudvalg med Michael Svarer i spidsen har givet deres anbefalinger til tre modeller for en CO2-afgift på landbruget. Men hvad vil den betyde for landmanden?

Læs mere her

Læs også