Portugisisk formandskab går efter aftale om landbrugsstøtten i maj

Efter lang tids venten nærmer en færdig EU-landbrugsreform sig i horisonten.

Udover krav til arbejdsvilkår kan de  fremtidige regler for landbrugsstøtten komme til at rumme flere krav til blandt andet dyrevelfærd og miljøbeskyttelse. Arkivfoto: Michael Strandfelt.

Følg EU-reformen her i avisen

EU skal have en ny fælles landbrugspolitik, Common Agricultural Policy (CAP). Den nuværende CAP udløber ved udgangen af 2020, og arbejdet med en ny aftale er derfor i fuld gang.

Her i avisen følger vi de næste 12 måneder reformen af politikken, der definerer fælles regler og strategier på landbrugsområdet, ligesom den kommer til at bestemme, hvordan EU's landbrugsstøtte skal fordeles.

Hver uge vil vi beskrive, hvad CAP-reformen kan komme til at betyde for det danske landbrug og fødevarebranchen - og ikke mindst, hvad man set fra dansk side håber på, at reformen kan ændre.

I den kommende uge håber det nuværende portugisiske formandskab på at tage store afsluttende skridt frem mod at lave en afsluttende aftale, der vil kunne stå færdigforhandlet i maj.

Sådan er udmeldingen fra den portugisiske landbrugsminister, der har siddet med ansvaret for forhandlingerne om den kommende landbrugsreform, siden Portugal ved årsskiftet overtog EU-formandskabet, der halvårligt går på tur mellem de 27 medlemslande.

Parterne skal forhandle endnu engang den 22. og 23. marts, og op til disse forhandlinger har det portugisiske formandskab lagt op til, at man fra have delt forhandlingerne op i tre mindre emneområder, nu er klar til at samle alle dele af aftalen for at kigge på hel reform samlet.

Det skriver det europæiske medie Euractiv.com.

- Jeg er optimistisk om, at marts kan blive en afgørende måned forhandlingerne, siger Maria do Céu Antunes, portugisisk landbrugsminister, til mediet.

Forsinket reform

Til samme medie fortæller hun, at hun håber på en politisk aftale i maj.

Reformen skulle oprindeligt have været trådt i kraft allerede den 1. januar i år, men forhandlingerne blev forsinket, da det overordnede budget for hele EU i perioden fra 2021 til 2027 først kom meget sent i hus. Det skyldtes blandt andet Brexit-forhandlingerne, der trak længere ud, end de fleste havde forestillet sig.

Derfor er det endt med, at man i 2021 og 2022 har en overgangsperiode, hvor landbrugsstøtten følger de samme regler, som gjaldt under den gamle landbrugsreform.

Måske vished til maj

Imens kæmper man så med at få den nye aftale på plads.

I oktober sidste år stemte Europa-Parlamentet sig frem til et bud på en reform, og siden da har repræsentanter fra netop parlamentet siddet i forhandlinger med Det Europæiske Råd og Europa-Kommissionen for at finde frem til det kompromis, der skal udgøre den endelige reform af EU's landbrugspolitik.

En reform, der blandt andet forventes at indeholde flere miljø- og klimakrav til, at man som landbruger kan modtage hele sin landbrugsstøtte.

Præcis hvilket niveau, disse krav kan komme til at lægge på, kan de europæiske landmænd altså muligvis regne med at få vished om i løbet af maj, hvis alt går, som det portugisiske formandskab håber på.

Læs også