Jubilæum: Nytænkt landbrugmesse klar til start

Det er 25. gang, at Gl. Estrup lægger jord til landbrugsmessen. I år med en ny bestyrelse i spidsen, som allerede glæder sig over en enorm opbakning fra især dyreudstillerne.

Alle dyregrupper stiller med markant flere dyr end sidste gang. Og publikum kan blandt andet glæde sig til hesteshows. Landbruget i gamle dage vises traditionen tro frem side om side med enorme, teknologiske og moderne maskiner.

En ny bestyrelse har lagt sig i selen og er nu klar til at byde velkommen til Landbrugsmessen Gl. Estrup den 25. og 26. maj.

- Vi har haft rimelig travlt, især efter nytår, siger formand Karen Rasmussen og fortæller, at meget har skullet laves fra bunden.

Messen i 2022 havde et rekord antal besøgende, men kom desværre ud med et underskud, og derfor har den nye bestyrelse kigget rigtig meget på, hvordan der kan blive rettet. Budgettet er fuldt tæt, og der er lavet fornuftige aftaler.

- Udfordringen er, vi kender vores udgifter, men vi kender ikke vores indtægter, lyder det.

Opbygningen af pladsen er lavet om

Pladsen, hvor Landbrugsmessen finder sted, er i år lavet om. Den plejer at være rund, men er i år firkantet. Og det har blandt andet gjort det nemmere for de mange maskin- og produktudstillere at forholde sig til deres stand.

- Det er nemmere at forholde sig til, at man køber enten 50 eller 100 kvadratmeter i en firkant i stedet for de der lagkagestykker, forklarer Karen Rasmussen, som også har valgt ikke at samle maskinudstillerne et sted som tidligere, men ladet det været op til udstillerne hvor de ønsker at stå.

- Vi håber, at opbygningen gør, at folk kommer mere rundt på pladsen, forklarer formanden, som fortæller, at man i år har forsøgt at opgradere madområdet, hvor man i 2022 havde samlet madudsalget et sted, vil det i år været lavet væsentligt om, og der vil være madudsalg tre forskellige steder for forhåbentlig at undgå alt for meget kø.

Dyrene strømmer til

Karen Rasmussen glæder sig over, at dyreudstillerne i den grad har savnet Landbrugsmessen Gl. Estrup.

- Der er rigtig mange dyr tilmeldt, og jeg tror, at malkekøerne er tæt på rekord, siger Karen Rasmussen og henviser til 102 tilmeldte malkekvæg mod 68 i 2022. Som noget nyt vil malkekvæget kun være på pladsen lørdag.

Også blandt de andre dyregrupper er der i år flere tilmeldte. Kødkvæget stillede i 2022 med 65 dyr, men kommer i år med 103 dyr. Heste stillede for to år siden med 99 dyr, men har tilmeldt 128 i år, og også blandt fårene er der fremgang, når 43 dyr stiller til bedømmelse mod 24 i 2022

- Det er rigtig, rigtig dejligt, kommenterer Karen Rasmussen.

Fejrer jubilæum

Når Landbrugsmessen i år slår dørene op, er det 25. gang, at folk kan komme til dyrskue ved Gl. Estrup.

- Alle udstillere får en speciel jubilæumsroset, fortæller Karen Rasmussen.

I år vil åbningstalen blive holdt af politiker Inger Støjberg (DD), ligesom der begge dage vil være en lang række aktiviteter på pladsen.

Både lørdag og søndag venter hesteshows. Lørdag vil racer som Frieser, Islænder, Fjordheste, Tinkere og Jyder fylde ringen, mens man søndag også vil kunne se køreheste ved Midtjysk Køreselskab og dressuropvisning i kørsel ved Karina Blåbjerg.

Action og motorlarm

Lørdag eftermiddag vil der være drøn på, når man kan opleve traktortræk, en oplevelse, som plejer at tiltrække et hav af besøgende. Søndag bliver lidt i samme genre, når der for første gang er garden pulling på Gl. Estrup. Et traktortræks-event med havetraktorer, der er lidt for voldsomme til græsplænen.

Der kan også komme fart og spænding, når Dansk Politihundeforening går i ringen lørdag og søndag og viser publikum, hvad deres hunde kan.

Og som altid kan man glæde sig til veterantraktorshowet, som i bedste Morten Korch stil viser landbruget, som det var engang.

Antal tilmeldte dyr

Landbrugsmessen Gl. Estrup 2024

Heste og showheste 128

Belgier 3

Connemara pony 1

Dansk Varmblod 2

Dansk Sports Pony 3

Dartmoor pony 4

Fell pony 1

Fjordhest 39

Frederiksborger 2

Frieser 22

Haflinger 1

Islandsk 4

Jydsk 4

Knabstrupper 1

Miniature 1

Oldenborger 6

Shetlandspony 15

Tinker 10

Welsh pony 9

Får og geder 43

Hollandsk broget 1

Hvidhovedet marsk 3

Oxforddown 9

Texel 28

Boerged 2

Kødkvæg 103

Angus 6

Blonde 6

Charolais 3

Dexter 13

Galloway 31

Hereford 10

Limousine 21

Murray Grey 2

Simmental 11

Malkekvæg 102

Sort Holstein 52

Rød Holstein 8

RDM 5

Jersey 37

Kalvekonkurrence 19

Sort Holstein 7

Rød Holstein 3

Jersey 9

Oplevelser for de mindste

Et af messens nye tiltag er »Mad i børnehøjde«.

Et område, hvor børn bliver præsenteret for processen fra jord til bord med de bedste lokale og sæsonbestemte råvarer.

- Vi har et ønske om, at børnene får et naturligt forhold til mad og inddrages, så de bliver madmodige og får gode, sjove og lærerige oplevelser, lyder det.

Der vil blandt andet været besøg af Emma og Emma fra VælgBælg. De vil vise, hvordan man kan bruge bælgfrugter i madlavningen og uddele smagsprøver. Der vil være tre seancer hver dag under temaerne morgenmad, snacks (søde og salte) og frokost/aftensmad.

Landbrugsmessen har valgt at imødekomme et ønske, nemlig at tivoli vender tilbage ligesom i gamle dage. Lørdag vil der også være børnedyrskue, mens man også kan prøve kræfter med kæphest.

Læs også