Gl. Estrup har en berettigelse og er tilbage i 2025

Landbrugsmessen Gl. Estrup blev taget imod med åbne arme efter en turbulent tid, ikke alene af udstillerne og de besøgende, men også vejrguderne.

- For 14 dage siden var hele arealet bare en mark med græssende køer. Nu er der en plads med vand og strøm hele vejen rundt. Hestebokse, telte, kvægbomme, maskiner og meget mere, sagde Landbrugsmessens formand Karen Rasmussen, da hun i sin åbningstale kunne kigge ud over et hav af glade mennesker.

For det var en åbning lidt ud over det sædvanlige. Ikke alene på grund af, at messen i år blev holdt for 25. gang og dermed kunne fejre jubilæum i perfekt dyrskuevejr, men også fordi at så mange mennesker var stimlet sammen foran podiet for at høre årets åbningstale, som foruden formanden Karen Rasmussen blev holdt af Danmarksdemokraternes formand Inger Støjberg. Hun tog sig tid til både håndtryk og selfies, og anerkendte i den grad Landbrugsmessen som et par festdage med skinnende maskiner, topdyr og brede smil.

Vi er ikke alene

Alligevel var der malurt i bægeret.

- Jeg ville ønske, at det ikke var nødvendigt at tage den her diskussion nu. Jeg ville ønske, at regeringen og et meget stort flertal i Folketinget ikke vil lægge en kvælende CO2-afgift over dansk landbrug, sagde Inger Støjberg til anerkendende nik fra flere af tilhørerne.

- Det kan godt være, at vi på Christiansborg står lidt alene med vores modstand mod CO2-afgiften, men det gør vi jo ikke rundt omkring i landet, sagde Inger Støjberg og henviste til de CO2-rallyer, hun deltog i forleden, som alene få kilometer væk fra Landbrugsmessen Gl. Estrup samlede 3.000-4.000 mennesker.

Vigtigere end aldrig før

Og med omkring 20.000 forventede besøgende til landbrugsmesse, håber politikeren også på en større forståelse for landbrugets betydning.

- Det er derfor, det er uendelig vigtigt, at man som landmand eller maskinhandler bliver ved med at prioritere at komme til noget som det her, fordi det giver en forståelse for rigtig mange mennesker, fastslog Inger Støjberg, som blev bakket op af skuets formand, Karen Rasmussen.

- Landbrugsmessen er vigtigere end aldrig før, fastslog hun.

Gulerod frem for pisk

Inger Støjberg gjorde det klart, at hun har meget svært ved at finde en eneste grund til, at der skal indføres en CO2-afgift. Og måske endnu mere efter de nyeste tal fra Klimaministeriet, der viser, at Danmark faktisk kun mangler to procent i forhold til at opnå 70-procents målsætningen i 2030.

- Og så er det da tudetosset at bruge en CO2-afgift til at tvinge det igennem, når vi på alle mulige måder kan se, at vi er på rette vej, sagde politikeren og roste de danske landmænd for allerede at være godt i gang med at omstille sig.

Inger Støjberg anerkender at landbruget også skal budrage til at nedbringe CO2-udledningen.

- Men spørgsmålet er bare, skal det hele være med pisk? Kunne det ikke også være med guleroden, sagde Inger Støjberg, som håber på, at regeringen vil tænke sig om en ekstra gang.

Tak er kun et fattigt ord

I ringen blandt malkekøerne var der især en udstiller, som gjorde sig bemærket. Erik Andersen fra Kjellerup kunne nemlig tage hjem med både skuets bedste besætningsgruppe, bedste yngre og bedste ældre holstein-ko.

Trods køer i absolut topform var det ikke nok til at slå en ældre jersey-ko fra Hagenbjerg Jersey ved familien Levring, som strøg til tops med Miss Gl. Estrup 2024.

Dommerne roste kvaliteten af dyrene ikke alene ved malkekøerne, men også kødkvæget, fårene og hestene. Alle dyreudstillere fik en jubilæums-roset i anledning af skuets 25. år, og mens pladsen igen transformerede sig tilbage til en mark med køer, var der kun én ting tilbage at sige fra den nye bestyrelse.

- Tak er kun et fattigt ord.

Læs også