Dyrskuering tilbage på fuld kraft

Efter et 2023 med få tilmeldte kvæg er Dyrskuet Thy-Mors tilbage på vanligt niveau.

Bedste Dansk Holstein og bedste yver på Dyrskuet Thy-Mors 2023 kom fra Lille Djernæs, Tvorup ved Thisted. Foto: Fjordland Også hos fårene bliver konkurrencen hårdere i år, hvor der er 26 tilmeldte mod blot 10 i 2023. Sidste år løb den Blå Texel fra Alexander og Thomas Brogaard, Hellerød på Thyholm, med sejren. Foto: Fjordland Med 37 tilmeldte kødkvæg bliver der masser af bøffer at kigge på. Her ses Charolais-tyren fra Jan og Anders Larsen, Storup ved Øster Assels, der blev kåret til bedste kødkvæg og bedste handyr sidste år. Foto: Fjordland

Efter en 2023-udgave af Dyrskuet Thy-Mors, hvor mange kvægudstillere blev hjemme på grund af frygt for salmonellasmitte, glæder dyrskuets formand, Kim Jørgensen, sig over, at kvæget er tilbage for fuld kraft i 2024, når dyrskuepladsen åbner den 7. og 8. juni.

- Vi er rigtig glade for at se, at antallet af tilmeldte dyr er tilbage på niveauet fra tidligere år. For vi må jo nok indrømme, at det var lidt tyndt sidste år, fortæller formanden, der sidste år kun kunne se 43 malkekøer gå i ringen.

I år er der 72 malkekøer tilmeldt, og i alt stiller 266 dyr op.

Dermed er formandens frygt for, hvorvidt årets dyrskue ville kunne leve op til tidligere tider, altså blevet afløst af glæde.

- Man kunne jo godt lidt frygte, om det ville få indflydelse på antallet af tilmeldinger, at foråret blev meget presset i marken, og at det derfor måske ikke lige var dyrskue, de fleste have overskud til at tænke på lige op til tilmeldingsfristen. Men den hurdle er vi heldigvis kommet fint over, konstaterer formanden, der også har oplevet stor tilslutning fra maskinudstillerne.

I alt er solgt 41 stande – præcis som de to foregående år.

- Vi mærker rigtig god opbakning, og niveauet for maskinudstillerne er omtrent, som det plejer at være. Man vil selvfølgelig altid gerne lige sælge en kvadratmeter mere, men vi er godt tilfredse, fortæller han.

Dyrskue med berettigelse

Generelt er Kim Jørgensen begejstret over, at det endnu engang har vist sig, at Dyrskuet Thy-Mors hviler på et solidt fundament.

- Det er lidt fantastisk, at vi kan blive ved med at afvikle dyrskuer det ene år efter det andet. For selvom et dyrskue ikke længere er der, landmændene får deres nyeste viden og faglige inputs, så har det altså stadig sin berettigelse, fastslår han.

- Der er nogle, der er rigtig passionerede omkring avl og udstilling af deres dyr, og samtidig er det en god lejlighed til at lokke et par byboere forbi til at se og høre lidt mere om landbruget, så alt ikke kun foregår igennem medierne. Det skulle gerne hjælpe til at gøre det lidt lettere for os at være her, uddyber han.

Traditionelt skue

Med udgangspunkt i et traditionelt dyrskue er der ikke de store banebrydende tiltag på årets skue i Thisted.

- Vi holder fast i, at vi er et traditionelt dyrskue frem for en byfest. Derfor er det også i småtingsafdelingen, hvad vi har ændret på. Og heldigvis kan vi jo se, at der er god opbakning om konceptet, fortæller Kim Jørgensen, der dog advarer om én enkelt større ændring:

Parkeringspladsen er blevet flyttet fra Thyparken til UCN’s parkeringsplads på Lerpyttervej. Som tidligere år vil der være gratis shuttlebusser fra parkeringspladsen til dyrskuepladsen.

Landbrug i både børne- og voksenhøjde

Traditionen tro tyvstarter dyrskuet med »Landbruget i Børnehøjde« om fredagen, hvor børn, lærere og pædagoger fra indskolingerne i både Thisted, Morsø og Struer Kommune kommer tæt på landbruget. I år er der tilmeldt 15.585 elever og 195 lærere.

Lørdag går det så løs med det traditionelle dyrskue.

Hvor mange, der lægger vejen forbi dyrskuepladsen over de to dage, tør Kim Jørgensen ikke give noget sikkert bud på.

- Vi er frygteligt vejrafhængige, men vi håber da på, at vi runder 6.000-7.000, som vi plejer, fortæller han.

Sidste år trak dyrskuet cirka 6.800 gæster fredag og lørdag.

Dyrskuet Thy-Mors 2024

Antal tilmeldte dyr

Malkekvæg 72

Kvier til derby-konkurrence 15

Kødkvæg 37

Heste 10

Får 26

Kaniner 71

Høns 14

Duer 12

Børnedyrskue 9

I alt 266

Dyrskuet Thy-Mors 2024

Landbruget i Børnehøjde

Fredag den 7. juni

Kl. 9.00-14.00

Dyrskuet Thy-Mors

Lørdag den 8. juni

Kl. 9.00-16.00

Sted: Winthersmøllevej 6, 7700 Thisted

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs også