Højt niveau på Kimbrerskuet

En ekstra dag på Kimbrerskuet betød, at der var plads til alle tilmeldte dyr, og det rekordstore antal tilmeldte dyr gav ifølge direktøren for messecenteret konkurrencen et kvalitetsløft.

Efter en veloverstået weekend med Kimbrerskuet er det tid til at gøre status. 

- Mit bud er, at vores besøgstal ligger omkring 1.000 over det niveau vi plejer at have. Der plejer at komme omkring 5.000, så det er i hvert fald en fremgang på noget, der ligner 20 procent, lyder det fra Brian Otte, direktør, Messecenter Vesthimmerland.

Et nyt tiltag i år har været at afvikle Kimbrerskuet over tre dage, hvor der var fokus på malkekvæg fredag, kødkvæg om lørdagen og heste om søndagen, som ifølge direktøren nok har jævnet besøgstallet lidt ud.

- Men selvom vi har spredt det ud, har vi egentlig stadigvæk haft ganske pænt besøgstal alle dage, fortæller Brian Otte og tilføjer:

- I år nåede vi for eksempel samme besøgstal lørdag, som sidste gang hvor vi havde både heste og kødkvæg, allerede klokken 13.

Ingen blev afvist

Brian Otte peger på, at det ville være fysisk umuligt at afholde Kimbrerskuet over to dage.

- Vi havde simpelthen ikke pladsen i stalden. Og havde vi holdt fast i, at det skulle gennemføres på to dage, havde vi måttet sige nej til nogle dyr. Det, synes vi, ville være rigtig ærgerligt, men det havde simpelthen været nødvendigt, fastslår han.

Men den ekstra dag trækker ifølge direktøren for messecenteret også hårdt på både udgifter og arrangører.

- Det, der bliver spændende nu, er at se, hvordan økonomien tegner. Der er ingen tvivl om, at der er mange omkostninger ved et dyrskue, og de bliver bestemt ikke mindre af, at vi strækker det ud over tre dage, siger han og fortsætter:

- Der er selvfølgelig også ekstra indtægter på indmeldelsesgebyr for de ekstra dyr, men de står ikke mål med de ekstra omkostninger, der er.

Fantastisk højt niveau i ringen

Brian Otte er glad for, at der blev plads til alle tilmeldte dyr, som han også mener, var med til at give Kimbrerskuet kvalitet.

- Der var et fantastisk højt niveau blandt dyrene i år. Det var en virkelig flot malkekvægsudstilling fredag og tæt konkurrence. Det samme gjaldt kødkvæget om lørdagen, slår han fast og tilføjer:

- Det er klart, for i og med, at der er flere dyr tilmeldt, så vil konkurrencen også højnes – kvaliteten følger med. Så der synes jeg, at vi har haft et virkelig flot dyrskue med flotte dyr, der er blevet præsenteret i ringen.

Også på maskinudstillersiden var der fremgang i forhold til tidligere år med blandt andet flere traktorer, malkeudstyr og maskiner til landbruget generelt.

- Vi havde udsolgt af alle stande i hal 1 – så det var også rigtig godt, og jeg synes også her, at kvaliteten var højnet, understreger Brian Otte.

Rammerne var optimeret

- Vi havde været lidt spændte på skiftet fredag aften, hvor vi skifter fra malkekvæg til kødkvæg, fortæller Brian Otte og tilføjer:

- Der var 110-130 malkekvæg, som skulle hjem fredag aften samtidig med 200 kødkvæg, der skulle ind. De bliver typisk fragtet med den samme vognmand, og kødkvæget kan ikke komme ind på deres plads, før end malkekvæget er væk. Men det gik faktisk rigtig godt det skifte – det gik i hvert fald langt fra så galt, som vi havde frygtet.

Ude i vaskehallen var der lavet ekstra plads, så der kunne bindes nogle dyr derude midlertidigt, hvilket Brian Otte peger på som en rigtig god løsning.

- Derudover havde vi fem rensere på vaskepladsen i stedet for fire som de andre år. Der var også lidt ekstra plads omkring renserne, så der kunne bindes dyr op – det gav pote på den måde, at flowet omkring at få vasket dyrene gik bedre, forklarer han og tilføjer:

- Det skal også siges, at flere udstillere hjalp os, da flere af besætningerne vaskede om natten fra klokken tre om natten til fem om morgenen. Det tog lidt af presset om morgenen, når dyrene kommer ind med vognmanden.

Et andet sted, der var optimeret i forhold til tidligere, var inde ved ringen.

- Vi havde bygget ringen lidt anderledes op i år, så der var tilskuertribuner i begge ender og borde ved den langside, hvor publikum også kunne sidde. Det gjorde, at vi havde publikum hele vejen rundt – det gav en rigtig god stemning, så det tror jeg bestemt, at vi også vil gøre fremadrettet, fortæller Brian Otte.

Kæphestekonkurrence trak publikum

Arrangørerne havde været lidt spændte på søndagen, som stod i hestenes tegn.

- For det første var det en ekstra dag, vi ikke var vant til, og så var det en dag, som hestene næsten skulle trække alene. Alligevel nåede vi op på et besøgstal på omkring 1.000 alene den dag, og der var mennesker inde i hallen omkring ringen, allerede fra vi lukkede op klokken ni, fortæller Brian Otte.

Noget andet som trak publikum til søndag formiddag, var en kæphestekonkurrence med 140 deltagere.

- Det må vi sige var et tilløbsstykke. Langt de fleste i konkurrencen var børn, så det trak selvfølgelig bedsteforældre, forældre og søskende til, fastslår Brian Otte.

Læs også