Landmand i Slovenien: Toni er ung, innovativ og optimistisk

- Jeg har opfundet en mobil malkestald, så vores 22 køer kan malkes ude på de fjerneste græsmarker, fortæller den unge landmand, der viser, at også et lille landbrug kan give god indtjening til fire generationer.

Toni Kukenberger er helt afhængig af sin fars hjælp. Faderen har oplevet både det kommunistiske styre, da Slovenien var en del af Jugoslavien indtil 1991, og den efterfølgende krig mod det nærliggende Serbien. Da køerne går på græsmarker langt fra gården, har Toni Kukenberger konstrueret en mobil malkestald på en vogn - her set bagfra. Ideen er blevet belønnet med en guldmedalje for stor innovation. Den mobile malkestald set fra siden i gang med eftermiddagsmalkningen. Som for næsten alle landbrug i Slovenien ligger gården midt i en landsby med lang afstand til markerne. Toni Kukenberger er her i gang med fremstillingen af gårdens specialoste i det lille mejeri på gården. Der er udelukkende køer og kalve af racen brown swiss på Toni Kukenbergers bedrift. Her viser han Effektivt Landbrug rundt under avisens besøg i sidste uge. Indtil 1991 indgik de farvede lande i det kommunistiske Jugoslavien. Derefter kom Balkan-krigen mellem især Serbien og dets sydlige naboer, inden de nuværende lande blev selvstændige. Slovenien ligger nordligst. Effektivt Landbrug taler her med EU-kommissær Janusz Wojciechowski, der fremhæver fordelen ved små - og især økologiske - landbrug i blandt andet Slovenien fremfor store landbrug som i Danmark, hvor intensiv svineproduktion efter hans opfattelse er problematisk for bæredygtigheden. Fotos: Jørgen P. Jensen EU-kommissæren (tv.) fremlægger her sammen med værten for sidste uges møde i Slovenien for EUs landbrugsministre, den slovenske landbrugsminister, tanker om en bedre udvikling af de små landbrug i landdistrikterne.

Ingen tvivl om, at Toni Kukenberger er en dygtig landmand.

Guldmedaljerne for bedste produkter er næsten overvældende på kontoret på familiens gård, der – som alle andre gårde i Slovenien – ligger midt inde i landsbyen med velholdte bygninger.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også