Hestens øjenskader skal tages alvorligt

Hestens øjenlåg er ofte udsat for skader og sår, fordi de beskytter selve øjet. Det er skader, der bør tages alvorligt. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer med et opråb til hesteejere.

- Symptomer på øjensmerter hos heste kan være, at hesten kniber øjet i eller udviser lysfølsomhed (blinker meget i skarpt lys). Læg mærke til, om de øverste øjenvipper vender nedad – det kan også være et symptom på øjensmerter.

Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, forklarer i en meddelelse nærmere om symptomer og sygdomme i hestens øje og øjenlåg.

Her peger han blandt andet på, at en flænge i øjenlåget skal behandles meget omhyggeligt for at undgå skade på hornhinden som følge af ardannelse. Der bruges for eksempel klorhexidin 0,05-0,1 procent udvendigt. Er kanten af øjenlåget påvirket, skal flængen syes omhyggeligt for at undgå hak i øjenlåget og nedsat funktion af øjenlåget og eventuelt heraf følgende skade på øjet.

- Som dyrlæge ser jeg ofte heste med knuder eller svulster i øjenlågene komme alt for sent. Selv mindre knuder skal behandles med stor alvor og bør undersøges og eventuelt fjernes. Fjernelse af en lille knude er nemt, mens en knude, der har fået lov til at vokse, kan være vanskelig at bortoperere. Nogle knuder er godartede, andre ondartede. Det kan vi kun finde ud af ved at fjerne dem og sende dem til undersøgelse, fortæller Jon Vedding.

Sår på hornhinden

Ifølge dyrlægen er sår på hornhinden en meget almindelig skade.

- Den kan for eksempel opstå, hvis hesten får en gren eller andet i øjet. Sådan en skade vil medføre smerter, så hesten kniber øjet sammen, og der er flåd fra øjet. Er flåddet gulligt og pusagtigt, er det tegn på infektion. En stor del af skader på hornhinden skyldes også underliggende øjensygdom som for eksempel måneblindhed (uveitis), og skader på hornhinden kræver derfor grundig udredning, siger Jon Vedding.

Han forklarer videre, at diagnosen vil kunne stilles ved en øjenundersøgelse, og typisk vil dyrlægen anvende et farvestof, der afslører skader på hornhinden. Hvis der er tale om en overfladisk skade, vil øjet med den rette behandling være helet i løbet af 2-3 døgn, og symptomerne forsvinder igen.

- Mere dybtgående skader kan være meget alvorlige og kan koste hesten synet på øjet. Synlig beskadigelse af hornhinden skal altid behandles intensivt og nogle gange operativt. Den type skader kræver øjeblikkelig behandling, hvor det kan blive nødvendigt at sy hornhinden. Tæt kontakt med dyrlægen er nødvendig, mens hornhindeskader behandles.

Læs også