Fra Hereford til bondegårdsferie

Flere og flere familier finder frem til landejendommen Lille Grynborgs Bed & Breakfast i Ravnebjerg, der for 21 år siden skiftede Hereford kvæget i stalden ud med værelser og i dag stadig udvides blandt andet med arrangementer som grillaftener og foredrag, hvor også naboer og lokalområdet er inviteret.

Rikke Kjærgaard (47 år) er uddannet pædagog og har ikke haft som livslang drøm at skulle overtage forældrenes Bed & Breakfast. Ønsket om at være mere hjemme sammen med familien fik hende dog på andre tanker. En forandring hun i dag værdsætter og er glad for. Der er hele tiden ting, der skal gøres, når man driver bondegårdsferie med bed & breakfast. Her plukkes stikkelsbær og ribs fra havens buske, der senere på sæsonen skal laves til marmelade til gæsternes morgenbord. Medarbejder Mitte Petersen står for dagens plukkearbejde. Ribs fra velvoksede ribsbuske pryder netop nu haven på Lille Grynborg og forvandles hen over vinteren til marmelade. Lille Grynborg Bed & Breakfast nyder godt af, at der igen er gang i samfundet og lysten til ferie og forkælelse efter corona-nedlukningen.

På Lille Grynborg, beliggende midt på Fyn, vest for Odense i landsbyen Ravnebjerg, tager Rikke Kjærgaard imod med åbne arme, da Landbrug Fyns udsendte parkerer bilen ved siden af de adskillige andre biler, der holder parkeret foran den hvidkalkede ejendom.

Hortensiaerne står i fuldt flor, stikkelsbær, solbær og ribs er plukkemodne og søen med den lille bro og nærtliggende havepavillon bringer stemningen endnu tættere på sommeridyl, ro og nærvær.

De mange sommergæster, der hvert år besøger Lille Grynborgs Bed & Breakfast, er så småt ved at være oppe og Rikke Kjærgaard glæder sig over, at der i år igen har været travlt på ejendommen og stor efterspørgsel på ophold efter et corona-år med aflysninger.

Et hit blandt børnefamilier

- Vi oplever stor interesse fra især børnefamilier, fortæller hun.

- Før corona var den typiske gæst en blandet oplevelse af par, der var her i et par dage og skulle ud at opleve området og Odenses kulturliv. Det var familier med børn og folk på arbejde rundt i landet, der havde behov for et par overnatninger.

- Nu ser vi et overtal af familier, der kommer for at opleve stedet her. De kommer for at finde roen sammen med børnene og nyder at hjælpe med at fodre dyrene og eksempelvis samle æg hos hønsene.

- Det at kunne servere lige præcis det æg, som barnet selv har indsamlet dagen før, på morgenbordet. Det er et hit, siger Rikke Kjærgaard med et lille skævt smil, der vidner om, at sammenhængen mellem barn og æg kan smutte i ny og næ, men at morgenbordet altid er veldækket.

- Vi er ikke et aktivitetssted. Vi er et sted, hvor man som familie kan finde ro fra en travl hverdag og være en del af et fællesskab i den grad, man ønsker det, fortæller Rikke Kjærgaard og glæder sig over, at flere af gæsterne er gengangere.

- Det betyder jo, at vi gør noget, der er rigtigt, siger hun.

38 sengepladser

Lille Grynborg har fungeret som bed & breakfast siden 1. maj 2000, hvor Rikke Kjærgaards forældre tog den spæde start og indrettede otte værelser. Forinden fungerede ejendommen som forældrenes fritidslandbrug med 20 hektar jord og Hereford kvæg i staldbygningen.

- Det var min mor, der havde en drøm om et par værelser. I stedet blev det i første omgang til otte, og i dag har vi 38 sengepladser med muligheder for at lave opredninger, så vi ofte er oppe på mellem 40 og 45 overnattende.

Mere hjemme

Rikke Kjærgaard og hendes mand Anders overtog stedet 1. april 2017.

- Det var egentlig ikke en livslang drøm fra min side, fortæller Rikke Kjærsgaard.

- Det var mere min mand Anders, der så mulighederne, og da vi så var heldige at få en lille efternøler, der i dag er otte år, og dermed gøre vores store pige, der i dag er 18 år, til storesøster, så blev vi enige om, at det var en fantastisk mulighed for at være mere hjemme.

- Mindre arbejde er det på ingen måder, men vi er her, smiler Rikke Kjærgaard og fortæller hvordan hun tidligere arbejdede i Kolding og dermed lagde en del tid på vejen til og fra arbejde.

Hele tiden på forkant

Rikke Kjærgaards mand Anders passer stadig sit fuldtids job ved siden af, så det er vigtigt for dem begge, at de nyder både at bo og arbejde på stedet.

- Når Anders kommer hjem fra sit arbejde, er hans arbejdsdag jo slet ikke slut. Så det er vigtigt, at vi nyder at være her og lave det vi gør.

Rikke Kjærgaard indrømmer, at de begge er blevet overraskede over, hvor meget der er at lave uden om det at servicere gæsterne.

- Vi vidste det jo godt, men alligevel kan jeg stadig overraskes over, hvor meget tid der går med mails, telefon, regnskab og vedligehold. Der er hele tiden noget. Og vi skal hele tiden være på forkant. Vi skal for eksempel finde håndtaget, der er ved at gå i stykker, før det går i stykker, uddyber hun.

Omgivet at glade mennesker

- Men vi elsker at have folk omkring os. At være omgivet af - som nu – gæster, der holder sommerferie, og som bare skal nyde og slappe af, eller senere, hvor det måske mere er familier, der mødes en weekend og samles over generation, eller gæster, der er inviteret til bryllup, konfirmation, rund fødselsdag. Altid er det i skøn anledning og med glade mennesker. Det kan man da ikke blive træt af, fastslår Rikke Kjærgaard.

Flere arrangementer

Som noget nyt, der i fremtiden vil blive endnu mere af, er Rikke og Anders Kjærgaard begyndt at lave flere arrangementer som grillaftener, foredrag og vinsmagninger.

- Det var ikke noget mine forældre prioriterede, men vi kan mærke, at det er det, vi synes, der er ekstra sjovt, så det er der, vi vil lægge en del kræfter de kommende år.

- Vi har allerede stor succes med vores grillaftener. Og det, at også vores naboer og lokalområdet bakker op og deltager gør, at vi tør satse ekstra meget på den del.

- Det arbejde glæder vi os også til, siger Rikke Kjærgaard.

Læs også