De fleste landmænd holder ferie

Danske kvægbrugere holder næsten lige så meget ferie som svineproducenter og planteavlere, viser en ny undersøgelse, som Seges har offentliggjort.

En ny Seges-undersøgelse viser, at næsten én fjerdedel af alle landmænd holder mere end 15 dages ferie. Foto: Camilla Bønløkke

Ferietid er tid til at sende tankerne et andet sted hen, lyder det fra flere hjerneforskere. Når man holder fri og tænker på noget andet, end man plejer, styrkes hjernens evne til at tænke kreativt og finde nye løsninger.

En undersøgelse fra Seges viser, at hvis der holdes 6-10 dages ferie i løbet af året, er man, som kvægbrugere er flest. Her sætter 30 procent af kvægbrugerne kryds i den kategori. 15 procent af kvægbrugerne holder 10-15 feriedage om året, 15 procent holder mere end 15 dages fri i løbet af et år, mens 10 procent slet ikke holder ferie.

Formand for L&F Kvæg, Christian Lund, mener ikke, at antallet af feriedage er afgørende. Men han opfordrer alle til at komme lidt væk fra bedriften.

- Folk skal holde lige så meget ferie, som de gerne vil. Men jeg mener, det er vigtigt, at man kommer lidt væk fra bedriften og får hovedet til at slappe af. Det giver et andet overblik, når man kommer tilbage, hvis man har været væk hjemmefra og har hørt fuglene synge på en ny måde sammen med familie og venner, siger han.

Selv skal han tilbringe sommerferien i familiens sommerhus ved Lillebælt, hvor han blandt andet nyder at fiske.

Fordele på store bedrifter

Seges’ undersøgelse af landmændenes ferievaner viser, at kvægbrugere holder næsten lige så meget ferie som svineproducenter og planteavlere.

Til gengæld er der en klar tendens til, at jo større bedriften er, jo mere ferie holder ejeren. Det er naturligvis lettere at holde fri, når man har flere medarbejdere. Samtidig kan det også handle om mere struktur på opgaverne.

Undersøgelsen af ferievaner viser desuden, at næsten én fjerdedel af samtlige landmænd på tværs af driftsgrene holder mere end 15 dages ferie væk fra bedriften på et år.

Læs også