Det er stadig et flertal af danskerne, der er imod en klimaafgift på oksekød og mælk, viser en ny meningsmåling.
En klimaafgift på landbruget vil kunne mærkes ude i de enkelte husstande, for det er kun forbrugeren, der vil kunne betale regningen i den sidste ende. Og det er der, måske ikke overraskende, stadig modvilje mod i befolkningen, selv om flere melder sig klar til at betale klimaafgift på fødevarer.
En ny meningsmåling, der er lavet af analyseinstituttet Megafon for Politiken og TV2 viser, at 64 procent af de adspurgte er uenige i, at der skal indføres en afgift på 2 kroner for en liter mælk, mens 60 procent af befolkningen er modstandere af en klimaafgift på 13 kroner for et halvt kg okeskød.
Tallene viser dermed, at modstanden mod klimaafgifter er faldende sammenlignet med 2020, hvor tallene var henholdsvis 77 procent mod en afgift på mælk og 67 procent mod en afgift på oksekød. Samtidig er flere nu klar til at betale afgiften.
En klimaafgift på fødevarer bør afspejle de danske forcer
Faldende modstand
I 2020 var blot 13 procent af de adspurgte enige i, at man indfører en klimaafgift på mælk, og det tal er nu steget til 23 procent. I forhold til oksekød er støtten til en klimaafgift steget fra 23 til 28 procent.
Hos erhvervsorganisationen SMV Danmark ser man det som positivt, at afgifterne har fået større støtte.
- Det er positivt, at det går i den rigtige retning. Men det er en udfordring, når mange siger, at de gerne vil ændre adfærd for klimaets skyld. Når det rammer dem på pengepungen, er holdningen en anden, siger Mia Amalie Holstein, der er vicedirektør i organisationen, og medlem af Etisk Råd, til Politiken.
Det er endnu uvist, hvordan en afgift på fødevarer skal udformes. Det bliver efter alt at dømme først klarlagt i løbet af 2023, når et udvalg er kommet med deres bud på, hvordan klimaudfordringen skal løses i forhold til landbrug.