Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om deres familie

Ny undersøgelse viser, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien.

- Bekymringen for vores kæledyr er et udtryk for det bånd, der har udviklet sig mellem mennesker og deres kæledyr, og det understreger den betydningsfulde rolle vores dyr har fået i vores liv, mener Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring.

En ny undersøgelse, foretaget af Extreme på vegne af Agria Dyreforsikring, viser, at 60 procent af de danske hunde- og katteejere bekymrer sig mere om deres dyr end om deres familiemedlemmer på to ben.

- Det kan måske være overraskende for nogen, at så mange kæledyrsejere er mere bekymrede for deres kæledyr, end de er for deres tobenede familiemedlemmer. Men det understreger den betydningsfulde rolle vores kæledyr spiller i vores daglige liv, hvor bekymringen ofte er et resultat af det bånd, der udvikler sig mellem mennesker og deres kæledyr, mener Lotte Evers, der er marketingchef i Agria og selv både hunde- og katteejer.

- Der også et element af ansvar involveret. Når man beslutter at dele sit liv med en hund eller kat, påtager man sig ansvaret for dens velfærd, hvilket inkluderer at sørge for dens fysiske og mentale sundhed, tilføjer hun.

Som svar på Agrias undersøgelse udtrykker 56 procent af de danske kæledyrsejere, at det, de er allermest bekymrede om i forhold til deres kæledyr, er, om deres dyr er syge eller har smerter.

De efterfølgende tre største bekymringer for danske kæledyrsejere er koncentreret om deres dyrs mentale sundhed, herunder dyrets adfærd og om dyret evt. kan være understimuleret. På femtepladsen over kæledyrsejernes største bekymringer er fedme.

Agrias undersøgelse viste desuden, at størstedelen af dem, der udtrykker bekymring over deres kæledyr, tilhører den yngste gruppe af dyreejere, dvs. personer i alderen 18 til 39 år. Denne demografi viser bl.a. næsten dobbelt så stor bekymring om, hvorvidt deres hunde eller katte er understimulerede som dyreejerne i de øvrige aldersgrupper.

Danske katteejere bekymrer sig generelt en smule mindre end hundeejerne, men årsagerne til bekymringerne er de samme, uanset om husstanden har en kat eller en hund.

Danske kæledyrsejeres største bekymringer

1: 57 procent bekymrer sig om, hvorvidt deres dyr er sygt eller har smerter

- Naturligvis kan vores kæledyr blive syge eller have ondt. Hvis der ikke er fysiske tegn, vil hunden eller katten ofte ændre adfærd, siger Lotte Evers.

Katte kan være sværere at læse end hund. Dels fordi vores udekatte tilbringer mange af deres vågne timer udendørs, dels fordi katte bevidst undgår at vise sig svage.

2: 30 procent er bekymrede for deres dyrs mentale sundhed, 27 procent for understimulering og 16 procent for adfærdsproblemer

- En aktiv hund er en glad hund. Det samme gælder i vidt omfang for katten. De hunde, der ikke får trænet hjernen nok, får for lidt motion eller for lidt opmærksomhed fra ejeren, kan blive understimulerede og heraf følger ofte adfærdsproblemer. Katten er ikke samarbejdende på samme måde, men katte, der ikke har adgang til udendørsaktiviteter eller daglig hjernegymnastik, er mere tilbøjelige til at blive understimulerede end katte, der har mulighed for at vælge, hvordan de kommer og går, siger Lotte Evers.

3: 14 procent er bekymrede for, om deres dyr er overvægtigt

- Det kan være svært at give en tommelfingerregel for, hvor meget den enkelte hund eller kat bør veje, for idealvægten varierer afhængig af race og størrelse. Derfor er det bedste, du kan gøre, hvis du vil vurdere dit dyrs »tykkelse«, er at se og mærke på dyret: Hvis du ikke kan mærke ribbenene og se en let markeret talje, vejer dit dyr sandsynligvis for meget. Alternativt må du have hunden eller katten en tur på vægten, så du kan følge udviklingen lidt mere nøje, siger Lotte Evers.

Undersøgelsen blev udført i november 2023 af Xtreme Insight på vegne af Agria. 854 danske hunde- og katteejere deltog i undersøgelsen.

Læs også