Løvens Hule: To løver høster mikrogrønt

Både smagsløgene og investeringslysten blev stimuleret hos Morten Larsen og denne sæsons gæsteinvestor Thomas Visti, som sammen plantede en investering på 300.000 kroner i Heimdalgaard.

I 2021 kvittede Ragnar Dixen sit faste job og gjorde drømmen om et lille landbrug til virkelighed i Midtjylland. Pressefoto

Ragnar Dixen er egentlig uddannet elektroingeniør og har arbejdet med sensorer til energiovervågning, men løb sur i programmering og stillesiddende arbejde foran skærmen. Derfor kvittede han i 2021 sit faste job og gjorde drømmen om et lille landbrug til virkelighed i Lemming i Midtjylland.

I DR-programmet Løvens Hule faldt der endnu en appelsin ned i Ragnar Dixens turban. Selvom omsætningstallene endnu ikke er prangende, lykkedes det ham alligevel at få en investering med hjem og to nye løver ombord i sin virksomhed Heimdalgaard.

Thomas Visti og Morten Larsen slog således til med en investering på 300.000 og fik dermed 10 procent af virksomheden hver.

Vertikalt og automatiseret

Det er ikke snorlige rækker af traditionelle grøntsager, der har gødet jorden for Heimdalgaard, men derimod vertikalt voksende mikrogrønt. Mikrogrønt er unge og spæde planter, der høstes tidligt i deres vækstcyklus, og dermed får man fordelen ved deres intense smag og næringsrige egenskaber.

De små, grønne delikatesser er 40 gange mere næringsrige end fuldvoksne grøntsager og betegnes som en superfood, der efterspørges på globalt plan. Det har især gourmetrestauranter fået øjnene op for.

Det er imidlertid en udfordring at skalere produktionen af mikrogrønt, da størstedelen af arbejdsprocesserne er manuelle. Den kode har Ragnar Dixen og Heimdalgaard imidlertid knækket:

- Ud over at dyrke afgrøderne vertikalt er vi lykkedes med at automatisere flere processer og har derved gjort hele produktionsflowet skalerbart, fortæller Ragnar Dixen.

- Derudover giver det en klar teknologisk fordel i forhold til vores konkurrenter, at jeg har en baggrund som ingeniør og kigger på produktionssetuppet med tekniske snarere end landmandsfaglige briller. Vores business case er på den måde stærkere, fordi vi fra dag ét har tænkt skalering ind i vores produktion, siger Ragnar Dixen, som fortæller, at al indtjening i Heimdalgaard investeres i virksomheden.

Vil være Europas førende

Den første vertikale produktion af mikrogrønt så dagens lys i en 40 fods container i 2021. Siden er virksomheden og dens produktion flyttet til nye lokaler, en afdeling af en landsdækkende konkurrent er blevet opkøbt, og Heimdalgaard beskæftiger i dag tre medarbejdere og har en månedlig omsætning på 80.000 kroner.

- Vi er inde i en vækstkurve, og vores ambition er at blive Europas førende producent af mikrogrønt. Der er kæmpe efterspørgsel, og vi har en kvalitetsvare samt en skalerbar produktion, understreger Ragnar Dixen og fortæller, at virksomheden også skal i gang med at dyrke svampe ved siden af produktionen af mikrogrønt.

Kæmpe trend

Også de to nye investorer ser et stort potentiale i Heimdalgaard og markedet for mikrogrønt:

- Mikrogrønt er en kæmpe trend over hele verden. Klimakrisen betyder, at den generelle interesse for vegetabilske fødevarer vokser med raketfart, og samtidig er der et enormt fokus på sunde og næringsrige fødevarer, som smager godt. Mikrogrønt opfylder det hele, så det er helt klart et spændende marked, siger Morten Larsen, der sammen med denne sæsons gæsteinvestor Thomas Visti altså nu ejer 20 procent af Heimdalgaard.

- Heimdalgaard har en innovativ produktionstilgang, som åbner for nogle vækstperspektiver - ikke bare herhjemme, men også i udlandet. Når vi som investorer samtidig mærker en entusiasme og vilje til at lykkes, er det bare om at slå til. Vi glæder os meget til at hjælpe Heimdalgaard videre på rejsen, fortsætter Morten Larsen.

Mens Morten Larsen med sin fortid som direktør i Just Eat og stifter af Hungry blandt andet træder ind i virksomheden med et stort kendskab til restaurationsbranchen, har Thomas Visti tidligere stået bag robotsucceserne Universal Robots og MIR og kan dermed bidrage med masser af erfaring inden for teknologi, skalering og internationalisering.

Læs også