Kulturministeren vil afsætte millioner til flere kvindelige statuer i Danmark

Kun hver tiende statue i Danmark er en kvinde. Det vil kulturminister Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne ændre på med et millionbeløb senere på året.

Statue af kong Frederik den 7. med mottoet »Folkets kærlighed, min styrke« er en af de mange mænd i Danmarkshistorien, der er foreviget med en statue. Nu vil kulturminister Jakob Engel-Schmidt have flere statuer er kvinder. Foto: Colourbox I dag er der kun omkring 1 kvindelig statue for hver 10 mænd, og det vil Jakob Engel-Schmidt have lavet om på. Men det skal være af rigtige kvinder og ikke som her, hvor det er en kvinde fra en græske mytologi. Foto: Colourbox Mens USA er kendt for statuen af frihedsgudinden, skal vi i Danmark have flere statuer af rigtige kvinder, der har haft historisk betydning, mener kulturministeren. Foto Colourbox Retfærdighedens gudinde er en velkendt statue, men det er ikke det, vi skal have mere af. Vi skal have flere statuer er rigtige, betydende kvinder, mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M). Foto: Colourbox

På initiativ fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skal et udvalg kortlægge centrale kvinder i dansk historie og anbefale nye statuer. Det oplyser kulturministeriet.

Ifølge ministeren er det ganske naturligt, at der skal være flere kvindelige statuer i Danmark, idet han mener, at tallene taler for sig selv:

- Blot 31 ud af 321 statuer og buster i byrummet er af kvinder, og i København er der flere statuer af fabeldyr end kvinder, siger ministeren i en pressemeddelelse med en henvisning til en optælling, som er foretager af Jyllands-Posten i 2023.

Avisen foretog optællingen fordi Slots- og Kulturstyrelsen ikke selv havde en oversigt over statuer i Danmark.

Men efter avisens optælling betegner ministeren fordelingen som »helt skør«.

Kvindelige forbilleder

- Er det virkelig det spejlbillede, den næste generation skal vokse op i? Især når man tænker på, hvor mange afgørende bedrifter i samfundet, der skyldes kvinder, siger han videre.

Ministeren påpeger, at alle har brug for forbilleder at spejle sig i og til at give en forståelse af den fælles fortid, og derfor vil han gerne være med til at hylde og anerkende de mange kvinder i danmarkshistorien. Derfor nedsætter han et et udvalg, som skal kortlægge, hvilke kvinder Danmark bør hylde med statuer.

- Så håber jeg, at kommuner, fonde og virksomheder vil være med til at skubbe i udviklingen, siger Jakob Engel-Schmidt, der understreger, at han som minister vil gøre sit til at sikre støtte til sådanne projekter.

Millioner til kvindelige statuer

Ministeriet oplyser, at ministeren senere på året - efter udvalgets anbefalinger - vil afsætte et mindre millionbeløb, som kan bruges til medfinansiering af opsætningen af statuer af kvinder i det offentlige rum.

Det nedsatte udvalg får til opgave at kortlægge centrale kvinder i dansk historie, som er blevet forbigået og overset i udsmykningen af det offentlige rum samt komme med konkrete forslag til, hvor de eventuelt vil kunne opstilles rundt omkring i landet.

- Udvalgets konklusioner skal samtidig være en inspiration til fremtidige projekter, der vil gøre op med den historiske ulighed i byrummet ved at understøtte, at kvinder bliver mere repræsenteret iblandt statuer og monumenter, skriver kulturministeriet.

Ministeriet oplyser videre, at udvalget vil bestå af eksperter, som skal sikre en kunstfaglig og saglig afdækning af området, så frembringelsen og formidlingen af statuer fremover sker på et videnskabeligt grundlag.

Læs også