Sodabehandling kan gøre rapsfrø velegnede som fedtkilde

Rapsfrø er en oplagt fedtkilde til reduktion af malkekøernes metanudledning – men først skal den hårde skal brydes.

Rapsfrø er en oplagt fedtkilde i malkekøernes foderration, men ikke ubehandlet vel at mærke. Det er nemlig nødvendigt først at bryde frøets hårde skal. Det kan man gøre med formaling. Men sodabehandling er lige så godt, viser ny pilot-test. Det skriver Seges på Landbrugsinfo.dk.

Mere fedt i foderrationen er en måde at reducere køernes metanudledning og mælkens klimaaftryk på. Og rapsfrø er et oplagt valg som fedtkilde, fordi raps kan dyrkes herhjemme.

Men det lille frø har en hård skal, som skal brydes inden opfodring. Formaling eller valsning af frøene er en mulighed, men kræver naturligvis en valse eller formalingsmølle.

En anden metode viser sig også at være velegnet, nemlig sodabehandling, som mange producenter allerede har erfaring med i forhold til korn.

Fordøjer soda-behandlede rapsfrø mindst lige så godt 

Tidligere forsøg har indikeret, at fem procent lud er passende, og med det som udgangspunkt har VestJyllands Andel fremstillet et parti rapsfrø med følgende blanderecept: 1.000 kg rapsfrø, 50 kg soda og 250 liter vand.

Dette parti er blevet testet i to besætninger. De sodabehandlede rapsfrø erstattede mættet fedt samt lidt energi- og proteinråvarer i rationen.

Gødningsprøver blev analyseret for råfedtindhold og indikerer, at køerne fordøjer fedt fra sodabehandlede rapsfrø lige så godt som fra formalede rapsfrø.

De foreløbige data på mælkeproduktion viser et lille fald i mælkens fedtindhold og cirka samme EKM-ydelse – noget som også er set i besætninger, der har anvendt formalede rapsfrø, som erstatning for mættede palmefedt produkter.

Læs også