Friland Naturpleje: Hvorfor takke nej til op mod fire kroner ekstra i tillæg?

For Jørgen Larsen, næstformand i Kreaturforum, giver deltagelse i det nye koncept Friland Naturpleje sig selv: »Du får et meget pænt tillæg, kan hente flere kg pr. dyr og auditeringsbesøget er overkommeligt«.

I Danish Crown Beef har en stor gruppe af andelsejere allerede fået øjnene op for det nye koncept Friland Naturpleje, som gik i luften fra nytår. Det oplyser Danish Crown.

Konceptet har som sigte at koble kødkvægsproduktion af høj kvalitet med det at værne om biodiversiteten i den danske natur.

Og ifølge næstformand i Kreaturforum og leverandør til Friland Naturpleje, Jørgen Larsen, har konceptet en række positive elementer, som gør det ekstra interessant at være andelsejer – og et enkelt, som måske kan virke afskrækkende på nogle.

- Lige nu er vi som producenter begunstigede af en historisk høj noteringspris, der er steget med cirka seks kroner pr. kg sidste år, hvilket naturligvis er rigtig godt – men hvorfor så ikke udnytte, at et koncept som Friland Naturpleje giver dig mulighed for at hente yderligere tre til fire kroner pr. kg i tillæg, siger han.

At aldersgrænsen for indleverede dyr i konceptet ligger fra 12-42 måneder afhængig af dyregruppen gør desuden, at der er ekstra kilo og kroner at hente.

For Jørgen Larsens besætning på 35 køer vil konceptet i sin helhed betyde op mod 25-35.000 kroner i ekstratillæg om året.

Frygt ikke auditeringsbesøg

Jørgen Larsen har dog også et konkret bud på, hvad der i konceptet udgør den største udfordring i forhold til nye tilmeldinger – nemlig det eksterne auditeringsbesøg.

- For mange er krav om sådan et auditeringsbesøg i sig selv nok til at udvise forbeholdenhed. Ikke fordi, man har gjort noget galt – slet ikke. Men mange får associationer til tidligere EU-kontroller, hvor risikoen ligger i, at opfylder man ikke kravene, bliver man frataget EU-støtte. Og det er nok til, at nogle trækker sig, siger han ifølge nyhedsbrevet. Jørgen Larsen understreger dog, at man som leverandør ikke skal frygte den uvildige auditeringsbesøg i konceptet, som udføres af Baltic Control.

- Jeg havde besøg mellem jul og nytår i forbindelse med det vejledende opstartsbesøg. Her gennemgik vi staldforholdene, arealkrav og de indledende behov, mens vi på et senere, opfølgende besøg skal gennemgå forholdende ude på marken i forhold til biodiversitet og beskyttelse af de forhold, fortæller han og fortsætter:

- Prisen er selvfølgelig højere end de tidligere besøg, men til gengæld gennemgår vi også hele bedriften, stald såvel som mark. Det gør, at vi med rette kan bryste os med to hjerter fra Fødevarestyrelsens dyrevelfærdsmærke. Samtidig får forbrugerne den ekstra sikkerhed for ordentligheden og bæredygtigheden i de produkter, vi sidenhen producerer.

Friland Kødkvæg er lukket ned

Pr. 1. januar er der ikke længere noget koncept, der hedder Friland Kødkvæg. Konceptet er dog flyttet over i Friland Naturpleje, som Danish Crown Beef driver.

Med årsskiftet er der lukket ned for konceptet Friland Kødkvæg. Mens et koncept er lukket ned, ser et nyt dagens lys gennem Friland Naturpleje, som lanceres hos Danish Crown Beef. Det oplyser Friland på deres hjemmeside.

Kødet i det nye koncept, Friland Naturpleje, skal komme fra naturplejekvæg, som er med til at værne om den danske natur ved, at leverandører overlader en større del af naturen til sig selv. Samtidig skal konceptet kvalificere sig til to hjerter i Statens Dyrevelfærdsordning Bedre Dyrevelfærd, og samlet set bliver det en stærk pakke at tage med ud til de danske forbrugere.

Friland håber, at mange af de tidligere leverandører og samarbejdspartnere omkring Friland Kødkvæg vil finde vej til det nye koncept, som rummer en række nye muligheder inden for især natur, biodiversitet og dyrevelfærd.

 

Læs også