Landbrugsfjendtligt udspil fra regeringen

Hvor er de friske penge, som man vil investere i at løse fremtidens udfordringer med at omstille til en grønnere fødevareproduktion?

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Det er et meget skuffende udspil, som regeringen og landbrugets minister, Rasmus Prehn, er kommet med. Det lader til, at regeringen ikke vil investere i grøn, dansk fødevareproduktion, men vil lade landbruget sejle i ufinansierede, røde forslag, der overhovedet ikke gavner miljøet.

Regeringen foregøgler, at man vil bruge 22 milliarder kroner frem til 2030 på klima og miljø, men det er i høj grad landbrugets egne penge, som man blot flytter rundt på i en form for kreativ bogføring. Hvor er de friske penge, som man vil investere i at løse fremtidens udfordringer med at omstille til en grønnere fødevareproduktion?

Regeringen lægger op til at nedlægge store dele af dansk landbrug til trods for løfter om det modsatte. Et krav om en mindsket udledning af kvælstof på 10.400 tons fra landbruget i 2027 er et krav om afvikling af dansk landbrug. En reduktion i den størrelsesorden vil ikke bare koste tusindvis af arbejdspladser, men også udpine landbrugsjorden og ødelægge kvaliteten af danskproducerede fødevarer. Vi vil ikke kunne producere brød eller øl ud af det korn, vi høster, hvis der skal gennemføres en sådan reduktion. Kornet vil dårligt nok kunne bruges til svinefoder, og det vil bidrage til en større import af sojaskrå.

Regeringen er kommet med et rent feel good udspil. Der er simpelthen ikke fagligt belæg for, at det hjælper på klima og miljø.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også