Øremærketyranni afliver endnu et fødevareerhverv

Fødevarestyrelsen har valgt at tolke Dyresundhedsloven anderledes end vores nabolande, når de kræver, at hjorte skal øremærkes to gange, skriver Venstres europaparlamentariker Asger Christensen.

Af Asger Christensen, MEP (V), Nørupgaard, Jordrup ved Kolding

Sidste år aflivede regeringen den danske minkbranche uden lovhjemmel. Og hvis ikke regeringen vågner op nu, kan dansk hjorteavl også være på vej i graven.

For Fødevarestyrelsen har valgt at tolke Dyresundhedsloven anderledes end vores nabolande. Loven er en del af ny EU-lovgivning om dyrevelfærd, som træder i kraft i begyndelsen af næste år.

Dyrevelfærden skal vi værne om. Som landmand er det en hjertesag for mig. Men en del af den nye lov overfortolkes. Og det kan få fatale konsekvenser for både dyr og avlere.

Konkret handler det om ny øremærkning af hjorte i mindre indhegninger. Fødevarestyrelsen har bebudet, at hjorte skal øremærkes to gange. Først som kalve og så igen, når de er blevet større.

- Vil rive tæppet væk

Men det er fuldstændig hjernedødt at begynde at øremærke vilde dyr. Af flere årsager.

Først og fremmest er det uhensigtsmæssigt, fordi øremærkning kræver, at hjortene bedøves. Når dyrene skal bedøves to gange, betyder det, at kødet ikke kan spises og sælges, fordi det kan indeholde rester af bedøvelsesmiddel.

Det vil rive tæppet væk under vores hjorteavlere.

Og for at kunne bedøve hjortene, skal avlerne indfange dem. Men vilde dyr er ikke vant til menneskelig kontakt. Så når kalvene skal bedøves og øremærkes, risikerer vi, at dåen og hinden ikke vil kendes ved sine kalve bagefter. I værste tilfælde vil kalvene dø af sult.

Hjortene er i forvejen indhegnede. Derfor er det meningsløst at begynde at mærke de vilde dyr. Indfangning- og bedøvelsesprocessen er tilmeld farlig for avlerne. Vi har som sagt med vilde dyr at gøre.

Reglerne overfortolkes ganske enkelt. Øremærketyranniet må og skal stoppes.

Er stillet ringere

Vi skal arbejde for fælles regler for hjortehold i EU. Sådan sikrer vi nemlig høj dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.

Men reglerne falder til jorden, hvis vi ikke ser ens på dem. For når andre EU-lande tolker reglerne anderledes, stiller vi vores danske hjorteavlere markant ringere end deres europæiske kolleger.

Så regeringen er simpelthen nødt til at handle nu, hvis ikke endnu et dansk fødevareerhverv skal dreje nøglen til næste år.

- Regeringen er simpelthen nødt til at handle nu, hvis ikke endnu et dansk fødevareerhverv skal dreje nøglen til næste år

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også