Det bør være et frit valg, hvad vi putter i munden

Hvis Økologisk Landsforening og de røde partier har et reelt ønske om bedre og sundere kost til danske borgere, burde kræfter og midler - fremfor tvang - bruges på skolekøkkener, spændende madkurser og oplysningskampagner om brugen af sunde, danske råvarer, skriver formanden for Danske Svineproducenter.

Af Jeppe Bloch Nielsen, formand for Danske Svineproducenter

Det er kedeligt, men desværre ikke overraskende, at Økologisk Landsforening sætter den gamle plade på for at hyppe egne kartofler, som de gør i Altinget den 6. oktober. Har man et produkt, der ikke er konkurrencedygtigt, ser man det åbenbart som vejen frem, at sende den politiske chef i byen med et krav om økologitvang i offentllige køkkener.

Danske Svineproducenter tager skarpt afstand fra tvang som redskab til at udbrede økologien. Vi mener i stedet, at markedsdrevet udvikling er vejen frem.

Det er indiskutabelt, at klimaeffekten ved økologisk produktion er negativ. Der udledes mere CO2 pr. produceret enhed i økologisk produktion sammenlignet med tilsvarende konventionel produktion. Det er et fatamorgana, at dyrevelfærden er bedre i økologisk produktion end i konventionel produktion. Både næringsstofudledningen, dødeligheden og skader på dyrene er højere ved økologisk produktion sammenlignet med grise, der opdrættes under beskyttede forhold på stald.

Brug kræfterne rigtigt

Danske Svineproducenter går ind for selvbestemmelse. Det gælder også i kommunale og statslige institutioner. Vi ønsker decentralisering og selvbestemmelse. Det får vi ikke ved at detailstyre lokale køkkener fra Christiansborg. Vi har tillid til, at den lokale køkkenleder gennem evner og indsigt vil sammensætte en kost, der lever op til de målsætninger, det danske samfund har besluttet omkring kostrådene.

Hvis Økologisk Landsforening og de røde partier har et reelt ønske om bedre og sundere kost til danske borgere, burde kræfter og midler bruges på skolekøkkener, spændende madkurser og oplysningskampagner om brugen af sunde, danske råvarer som udgangspunkt for det danske køkken og til erstatning af take away-produkter. Dygtige danske kokke viser dagligt vejen frem.

Køb dansk er både sundt og klimavenligt. Sammen skulle vi måske kæmpe en kamp mod detail handelens og særligt Coops dobbeltmoralske udbud af udenlandske produkter, der både er klimabelastende og ringere på både dyrevelfærd og kvalitet.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Læs også