Et stærkt netværk skal tiltrække flere unge

Der er mangel på landbrugsmaskinmekanikere i Danmark. Alene i 2028 vil der ifølge Dansk Arbejdsgiverforening mangle 1.400 landbrugsmaskinmekanikere.

Netværksdag for unge maskinmekanikerlærlinge hos Danish Agro Academy i Vandel.

Hvis det i fremtiden skal være muligt at få serviceret landbrugets maskiner, kræver det, at nye, unge mennesker er klar til at tage over fra de nuværende maskinmekanikere. Desværre viser en tidligere fremskrivning fra Dansk Arbejdsgiverforening, at Danmark i 2028 vil mangle 1.400 landbrugsmaskinmekanikere.

Tryghed under uddannelsen og følelsen af at være en del af noget større er nøglen til at tiltrække unge til landbrugsbranchen, mener landbrugskoncernen Danish Agro. De har iværksat flere initiativer for at tiltrække og fastholde unge i landbrugsmaskinmekaniker-faget, herunder lanceringen af en specialiseret Claas-lærlingeuddannelse.

Et andet initiativ er en nylig afholdt netværksdag, hvor 40 maskinmekanikerlærlinge fra Danish Agro-koncernens danske maskinforhandlere mødtes til en fælles dag på koncernens kursussted, Danish Agro Academy i Vandel, Sydjylland.

En del af noget større

- Vi ønsker, at vores lærlinge føler sig trygge i et miljø, hvor de kender deres lokale forretning, men også oplever, at de er en del af noget større, både på tværs af de danske maskinforretninger og inden for hele Danish Agro-koncernen, fortæller Jens Skifter, koncerndirektør for Danish Agro Machinery A/S.

- Det er en god idé at samles på kryds og tværs og lære hinanden bedre at kende og sparre lidt, da det varierer, hvordan vi gør tingene. Vi fik også en forståelse for, hvad det vil sige at være del af en stor koncern og de muligheder, det giver, siger Julius Stauner, maskinmekanikerlærling hos Røstofte Maskiner.

- Kompetencer udvikles ikke over natten, men over tid, og vi skal som landbrugskoncern og arbejdsgiver kunne tilbyde et kontinuerligt forløb for de unge lærlinge, så motivationen hos den enkelte forbliver høj, og samarbejdet med kollegerne fungerer optimalt. Det, tror vi, er vejen frem til at skabe fremtidens landbrugsmaskinmekanikere, og derved fortsat kunne levere den bedste service til vores kunder i landbruget, slutter Jens Skifter.

Læs også