Stor sprøjte til premiere i Ringe

Markdemonstrationen, som Ringe Maskinforretning måtte rykkes indendørs, bød på både Claas traktorer, redskaber og en ny sprøjte-forhandling.

Det skiftende efterårsvejr med udsigt til dagsregn fik Ringe Maskinforretning til at rykke den planlagte markdemonstration den 30. november ved Kværndrup til en lejet industrihal ved Ringe. Beslutningen gjorde, at man naturligvis ikke fik lejlighed til at se Claas traktorerne og maskinforretningens redskabsprogram i aktion i marken, men til gengæld var der mulighed for en prøvetur på industriarealet – og for at smage på grillpølserne i den lune udstillingshal.

Her blev et stort udsnit af Claas-programmet vist frem, sammen med redskaber fra blandt andet Bednar, Amazone, Lemken, Köcklerling, Spearhead m.fl., som maskinforretningen forhandler.

Udenfor kunne en ny sprøjteforhandling både prøvekøres og nærstuderes. Det er den selvkørende Agrifac sprøjte, som Danish Agro Machinery har fået den danske import af med virkning fra 1. marts år.

Den hollandske fabrik, som er ejet af den internationale Excel sprøjtekoncern, fabrikerer udelukkende selvkørende maskiner, og foruden sprøjterne er Agrifac kendt for at fremstille verdens største roeoptagere.

Variabel bom

Agrifac-sprøjteprogrammet omfatter modeller med henholdsvis 4.000, 5.000 og 8.000 liters tank, og med bombredder fra 24 til 55 meter. Den aktuelle sprøjte ved Ringe-premieren var en 36 meters udgave.

- Men den kan også sprøjte både 30 og 24 meter ved indklap af de yderste sektioner. Det er især en fordel for maskinstationer, som ofte møder forskellige bredder hos kunderne, nævnte produktchef Thomas Rasmussen fra Danish Agro Machinery, da han fremviste sprøjten til omkring tre millioner kroner.

Dyser til gradueret tildeling

Dyserne er såkaldte luft/væske-dyser, som kan anvendes til alle former for sprøjtninger. Desuden har Agrifac udviklet dyser, som kan lukke op til 100 gange i sekundet, de pulserende PW-dyser, der kan lukke ned til både 100, 60 eller 15 procent ved gradueret gps-tildeling.

- Blandt andet i Australien kører der Agrifac-sprøjter med kameraer monteret på bommen. Møder den grønne områder eller tidsler, som måske en drone har lokaliseret på forhånd, lukkes op for dyserne i det pågældende område, fortæller produktchefen, som allerede har oplevet stor interesse for den selvkørende sprøjte.

- I forhold til traktor og trailersprøjte er totalvægten mindre og kapaciteten større. Og med en frihøjde på 130 cm kan der køres uden skader i høje afgrøder som raps.

Agrifac-sprøjten har firehjulsstyring og variabel sporvidde. Motoren er en 8,9 liters Cummins motor på 405 hk. Sprøjten fyldes med 1.200 liter i minuttet og har en rentvandstank på 750 liter.

Læs også