God nyhed til vandrerne: Gendarmstien igen klar efter stormflod

81 kilometer af den 84 kilometer lange Gendarmsti er klar til forårets vandreture samt certificeringen til EU’s mærke Best of Europe. Enkelte strækninger er fortsat lukket efter stormfloden i oktober 2023.

Den populære vandrerute Gendarmstien fik store skader under stormfloden 2023. Sønderborg og Aabenraa kommuner samt Naturstyrelsen har siden stormfloden arbejdet på højtryk for at rydde op, genoprette skader, sætte nye broer op og afspærre strækninger, hvor der har været store jordskred.

Omkring 81 kilometer af den 84 kilometer lange vandrerute mellem Padborg og Skovby blev klar lige før påske. Genåbningerne af delstrækningerne er sket løbende som genopretningsarbejdet er blevet afsluttet, skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Mellem Sønderborg og Vemmingbund er en strækning på to kilometer ved Viemosen/Dybbøl lukket på grund af jordskred. Der er skiltet med alternativ rute via Flensborg Landevej.

Fra udkanten af Sønderskoven/Klinting til Lambjerglund ved Høruphav er en strækning på 500 meter lukket på grund af jordskred. Der skiltes til alternativ rute langs Søndre Landevej.

De åbne strækninger

De øvrige dele af Gendarmstien er åbne, men vandrerne skal være opmærksom på, at man stadig kan møde stormflodsskader på ruten. Skaderne er ikke til fare i forhold til at gå på stien. Man kan fx møde afspærringer på grund af jordskred og større tangmængder og andet opskyl fra stormfloden. Det kan derfor være godt at have et kort med, hvis man skal ad en alternativ rute.

Kort fås hos Visit Sønderborg, Perlegade 50, Sønderborg. Der er sat nye skilte op på strækninger, hvor der er øget risiko for jordskred.

De offentlige toiletter langs ruten blev også ødelagt under stormfloden. Toiletterne er løbende blevet repareret, men der kan være enkelte offentlige toiletter, der ikke er klar.

Gendarmstien, der er certificeret med EU’s Best of Europe-certifikat, har stor prioritet i forhold til genopbygning. Stien står nemlig overfor en re-certificering i 2024. Det forventes, at det meste af Gendarmstien er genåbnet til sommer, hvor den officielle certificeringsproces går i gang.

Læs også