Målsætningen er klar: NAG vil bidrage til den grønne omstilling og spille en central rolle som bindeleddet mellem fødevareproducenter og forbrugerne. Midlet er biostimulanter, og virksomheden har allerede produkterne klar. Nu mangler de bare landmanden.
Som en anden Egon Olsen har direktør i NAG (Nordsjællands Andels Grovvareforening red.) Lars Brendstrup en plan. Men hvor den rigtige Egon Olsen skulle bruge værktøj, som for eksempel en boremaskine, en mejsel og sprængladninger, er denne direktørs behov lidt mere beskedne og går til et højere formål.
Når det kommer til landbruget, kræver forbrugere og myndigheder nemlig mere miljøvenlige dyrkningsmetoder, blandt andet de regenerative metoder, og her spiller biostimulanter en central rolle.
Men hvad er biostimulanter, og hvad er det, Lars Brendstrup har brug for?
- Biostimulanter er stoffer eller mikroorganismer, der, når de anvendes på planter eller i jorden, forbedrer plantens vækst og sundhed. I modsætning til gødning virker biostimulanter gennem en række biologiske mekanismer, som forbedrer plantens naturlige processer. Vi kan kalde det for en form for vitaminindsprøjtning, som landmanden giver sine marker uden at gå på kompromis med produktiviteten, siger Lars Brendstrup.
En sundere mark
En af de mest værdifulde aspekter ved NAG's biostimulantstrategi er evnen til at reducere landbrugets miljøpåvirkning, understreger Lars Brendstrup. Biostimulanter, der fremmer naturlig kvælstofoptagelse og omsætning af organisk materiale, kan bidrage væsentligt til at reducere behovet for handelsgødning, som er en stor kilde til drivhusgasemissioner, fortæller direktøren. Dermed opfylder biostimulanterne fremtidige klimamål og reducerer CO2-aftryk.
- Ved at bruge disse produkter, opnår man plantebeskyttelse mod sygdomme som meldug og brunrust. Med tiden kommer der også en udbytteforbedring gennem en mere effektiv næringsoptagelse, og sidst, men ikke mindst, opnår planteavleren en forbedret jordstruktur.
- Andre fordele er en direkte effekt på plantens stofskifte og næringsoptagelse og mindre abiotisk stress ved tørke og høje temperaturer, det fortæller hollandske studier, da man i Nederlandene i disse år arbejder intensivt med dette område.
- Samfundet har et stigende fokus på plantebaseret kost og bæredygtige fødevarer, og derfor er det oplagt for NAG at udforske nye muligheder i denne grønne omstilling af erhvervet. Der er en klimagevinst ved at omlægge til regenerativt landbrug, og globale fødevarekæmper, som Carlsberg, er klar til at købe stort ind hos dem, som vil producere mere bæredygtigt, hvis man skal tro Jyllands-Posten, der skrev om regenerativt landbrug for nylig.
Søger planteavlere til regenerativ dyrkning
Også Landbrug & Fødevarer ser muligheder inden for området
- Vi ser nogle store muligheder med biostimulanter. Biostimulanter er en blandt mange værktøjer, der er nødvendige i forbindelse med landbrugets grønne omstilling. Der skal selvfølgelig være den tilstrækkelige en faglig dokumentation på linje med andre løsninger, understreger klimadirektør i Landbrug og Fødevarer, Niels Peter Nørring.
NAG ønsker at tage føringen på dette område og indlede dialog med landmænd, der ønsker at dyrke efter regenerative metoder.
- Vi ser et stort forretningspotentiale i regenerativ dyrkning, som samtidig kan levere et vigtigt bidrag til den grønne omstilling. Der er en bevægelse i gang både i erhvervet og politisk, og NAG ønsker at indtage rollen som et selskab, der går med forrest, og som tilbyder planteavlerne den nødvendige sparring og vejledning for at komme i gang.
Om NAG
NAG er en moderne grovvarevirksomhed med fokus på kvalitet og høj grad af service. Der handles med alle kundegrupper, lige fra den professionelle landmand til den private husejer
Hovedkontoret ligger i Helsinge