Tema: En afgrøde med et økonomiske potentiale

Rødbederne står flot hos Niels Hauge Mikkelsen, Kohavegaard i Balslev på Vestfyn. Afgrøden er tidskrævende - især i renholdelsen og kræver et vist antal hektar, for at kunne betale sig.

Niels Hauge Mikkelsen fra Kohavegaard i Balslev på Vestfyn dyrker rødbeder til frø på fjerde sæson, og ser det som en afgrøde med et økonomisk potentiale.

- Det er en højværdiafgrøde, som kræver en del arbejde, men som også giver et godt afkast, når den lykkes. Så vi fortsætter, siger han med et smil og påpeger, at afgrøder et par gange har været oppe til revision.

- Vi skal op og have mindst ti hektar for, at det kan betale sig. Der er meget maskineri, der skal indstilles, så bliver det mindre end det, bliver det for omstændigt og tidskrævende.

Fine planter

At dyrke rødbeder til frø er, ifølge Niels Hauge Mikkelsen, ligesom at dyrke spinat. Blot er der tale om en vinterafgrøde.

- Rødbederne er sået i et 6-2-16 system. 6 bestøvere, 2 blinde og 16 hunner. I år har vi fået en ny sort bestøvere, som virker stærkere.

- Vi sår helst omkring 5. august. I år blev det lidt senere, da frøene først var i jorden den 13. august, men selvom vi gerne ville have haft dem sået lidt før, har vi aldrig haft så fine planter før, så det er en fornøjelse.

Står i læ af skoven

Rødbedeplanterne er sået med skov på syd- og vestsiden, for at imødekomme planternes behov for læ. Sidste år var rødbederne placeret tættere ved vandet, hvilket resulterede i, at kun 70 procent af marken var høstbar. De sidste 30 procent var bare pletter, hvor planterne havde fået fredet hovedet af sig selv grundet blæsten.

- Det håber vi at undgå i år, siger Niels Hauge Mikkelsen og tilføjer, at også bladbederne – bestøverne – var pressede sidste sæson.

Afgrøden skal holdes ren

Rødbederne har fået tildelt 60 kg kvælstof placeret ved såning. Det videre arbejde består primært i at holde afgrøden ren, uden at slå den ihjel.

- Jeg forventer, at vi har færdigsprøjtet nu, men den kan tåle en liter Kerb yderligere, hvis det giver mening senere på sæsonen. Og så skal vi have radrenset lige inden vinter, for at få noget jord op om halsen på den.

Niels Hauge Mikkelsen forventer at høste omkring 1. september. Afgrøden skårlægges inden.

Læs også