Ingen nytegning af økologiske sukkerroer

Afsætningen af økologisk sukker fra de to danske sukkerfabrikker har ikke fulgt med forventningen.

Chefkonsulent Bo JM Secher oplyste, at der ikke vil blive tegnet nye kontrakter på mere areal med økologiske sukkerroer i 2022. I spøg havde han medbragt en beskyttelseshjelm for den - for nogen - måske dårlige nyhed. Foto: Jørgen P. Jensen Siden starten af dyrkningen af økologiske sukkerroer i 2017 har udbytterne udviklet sig positivt.

Økologisk dyrkning af sukkerroer var for nogen en udfordring at komme i gang med tilbage i 2017 – især med at holde roemarken ukrudtsfri.

- Men her i 2021 har de fleste økologiske sukkerroedyrkere nået pænt høje udbytter på op mod 12 tons polsukker pr. hektar og omkring syv tons pr. hektar i gennemsnit af alle dyrkere. Samtidig er det kun ganske få dyrkere, det er gået helt galt for.

Det fortalte chefkonsulent Bo JM Secher, Nordic Sugar, på et møde i Sorø for nuværende økologiske sukkerroedyrkere.

- Desuden er oparbejdningen af de økologiske roer også forløbet stort set godt på fabrikkerne, oplyste han.

Ikke nok salg

Det eneste minus er efterhånden kun afsætningen.

- Der har ikke været det forventede salg af vores danskproducerede, økologiske sukker, påpegede Bo JM Secher, der ser det i konkurrence med importeret rørsukker fra tropiske områder.

Han har dog en forventning til EU’s kommende landbrugspolitik, der har et mål om, at 30 procent af landbrugsproduktionen skal være økologisk.

De cirka 30 fremmødte økologiske dyrkere savnede dog det danskproducerede økologiske sukker i de danske butikker.

- Nordic Sugar skal gøre mere for at oplyse om danskproduceret sukker, lød en opfordring.

En anden foreslog, at der blev opsat tydelige skilte i de økologiske roemarker og generelt gjort mere for at synliggøre den økologiske dyrkning.

Læs også