V-nestor advarer mod politisk landbrugsopgør

Den tidligere Venstreprofil Karsten Lauritzen blander sig nu i V-debatten om partiets forhold til landbruget.

Partiet Venstre skal opfatte landruget ud fra en styrkeposition, for det handler mere om værdier og rødder end om, hvor meget landbruget fylder i Danmark.

Sådan lyder det fra den tidligere Venstre-minister Karsten Lauritzen i et interview med Jyllands-Posten. Lauritzen, der har en fortid som skatteminister og gruppeformand i Venstre, har holdt sig ude af politik, siden han i januar 2022 trådte ud af Folketinget for i stedet at blive direktør i DI Transport.

Men han følger den politiske debat, især hos Venstre, nøje. For noget peger på, at det gamle landbrugsparti har haft svært ved at kalibrere, hvilket ben man skulle stå på i krydsfeltet mellem landbrugets værdi som eksporterhverv i Danmark og de udfordringer, der for eksempel kan være i forhold til klima og miljø.

Dårlige meningsmålinger har præget partiet, der øjensynligt har skiftet kurs i forhold til landbrugets interesser. Støtter af kursskiftet har peget på, at landbruget er kommet til at fylde meget mindre i forhold til personer, men sådan kan man ikke gøre det op, mener Lauritzen.

- Jeg bliver provokeret af dem, der siger, at arbejderne i landbruget knap nok udgør et folketingsmandat, og at Venstre skal fokusere på nogle andre. Rødder er vigtige. Værdier er vigtige. Mennesker og livssyn er vigtige. Og landbruget har spillet og spiller en afgørende rolle i Venstres liberale menneskesyn, siger Karsten Laurtizen i interveiwet.

- Man må stille krav

Men alligevel skal man stille krav til landbruget, især på klimaområdet, mener den tidligere skatteminister. Men landmændene skal have vished for, at man ikke fra den ene dag til den anden vil fjerne store dele af erhvervets forretningsgrundlag.

- En stor del af Danmark er opdyrket: næsten 60 procent. Det er et valg, man politisk med brede flertal har truffet i generationer. Det er da ikke fair eller rimeligt over for de mennesker bare at kaste det ud med badevandet. Man må stille nogle krav og i fællesskab finde ud af, hvordan vi kan få indfriet de krav, siger Karsten Lauritzen.

Meldingerne kommer forud for EU-valget, hvor flere V-kandidater har været indbyrdes uenige om, hvor stort et areal, der skal være til landbrug i Danmark.

Læs også