Udenlandsk arbejdskraft

Landbruget mangler arbejdskraft. Der er ganske få EU-borgere at få, men firkantede regler og lange sagsbehandlingstider gør det særdeles vanskeligt at ansætte folk fra lande udenfor EU. Derfor efterlyser landboforeningen Agri Nord lempeligere regler på området.

Det er for øjeblikket et alvorligt problem for landmændene at skaffe arbejdskraft.

Der er få danskere eller andre EU-borgere, der ønsker job i landbruget, og de borgere fra lande udenfor EU, der gerne vil, har meget svært ved at få arbejde i Danmark. Det skyldes reglerne på området.

- Vores medlemmer har store problemer med at skaffe arbejdskraft, og i landbruget arbejder vi med levende dyr og planter, som vi ikke bare kan bede vente, hvis vi ikke finder nogle ansatte, siger Henrik Dalgaard Christensen, der er næstformand i Agri Nord.

Hos Agri Nords afdeling for HR og Rekruttering har de ansatte problemstillingen helt inde på livet.

Vittus Bernlow, der er leder for afdelingen, står lige nu med en næsten tom CV-bank, og han har otte landmænd, der akut står og mangler arbejdskraft.

- Vi kan simpelthen ikke skaffe nogen. Eleverne på landbrugsskolerne har stort set alle job, og de minkavlere, der mistede deres farme, har også alle fået arbejde lynhurtigt, fortæller han.

Henrik Dalgaard Christensen har derfor rettet henvendelse til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg for at få lempet nogle af de regler, der er for udenlandske ansatte.

- Det er vigtigt, at vi kan opretholde vores produktion, og det kræver altså, at vi har adgang til arbejdskraft, siger han.

Læs også