Afviser bøn fra landbruget: Fødevareminister nægter at ændre ved efterafgrødefrist

Der er kvotetræk næste år, hvis efterafgrøderne ikke sås inden 20. august, slår fødevareminister Rasmus Prehn fast over for Effektivt Landbrug.

Flere dages opfordringer til at give dispensation til at så efterafgrøder efter 20. august, uden at få træk i næste års gødningskvote, preller fuldstændig af på fødevareminister Rasmus Prehn (S). Det slår han fast i en skriftlig kommentar fast over for Effektivt Landbrug.

– Jeg kan godt forstå landmændenes frustration. Det er vanskeligt at arbejde med uforudsigelige vejrforhold, når man skal have det bedste ud af sine afgrøder. I stedet for tidligere meget stramme skæringsdatoer, har landbrugerne derfor fra den 20. august mere end to uger ekstra til at så deres efterafgrøder frem til den 7. september.

- Miljøgevinsten er ubetydelig ved at så efterafgrøder, hvis man sår senere. Modellen giver landmændene den bedst mulige fleksibilitet, og tiden er ikke til at gå på kompromis med vandmiljøet, lyder beskeden fra ministeren.

Dermed bliver landmænd – uanset at vejret ikke tillader det – straffet med træk i næste års gødningskvote, hvis efterafgrøderne ikke er jorden inden midnat fredag. Kvotetrækket bliver gradvist større jo flere dage der går efter 20. august frem mod 7. september. Sår man i dagene op mod 7. september, som er allersidste chance, så bliver man næste år trukket op til 65 kg N pr. hektar i gødningskvote. 

Her kan man læse nærmere om reglerne for de såkaldt fleksible efterafgrødefrister. 

Reglerne blev indført i 2019 for at give landmændene mere fleksibilitet, men blev kritiseret allerede samme år.

Læs også