Har knækket lavbundskoden: Kommer fra lodsejerne selv

Der har aldrig været flere ansøgninger til udtagning af lavbundsarealer, viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen. Og især én kommunes indsats springer i øjnene.

Landbrugsstyrelsen har modtaget mange ansøgninger, der skal være med til at tage lavbundsarealer ud af drift. Rekordmange.

Således viser de seneste tal, at styrelsen har modtaget ansøgninger om støtte til 14 realiseringsprojekter, samt 41 ansøgninger om tilskud til forundersøgelser.

Fødevareministeriet har oplevet så stor interesse for støtteordningerne, at man har rykket rundt på støttekroner for at kunne imødekomme de mange ansøgninger. Og især et sted er der fart på lavbundsindsatsen.

Seks af 14 projekter i Varde

Det er i Varde Kommune, hvor seks af de 14 realiseringsprojektansøgninger stammer fra. Det oplyser kommunen. Her mener man at have knækket koden til, hvordan man kommer op i gear på området. Nøglen ligger hos lodsejerne.

Mange af udtagningsprojekterne i Varde Kommune opstår således nedefra på efter henvendelser fra lodsejerne, der gerne vil udlægge dele af deres jord til udtagningsprojekter eller blive klogere på mulighederne herfor.

At lodsejerne selv er idémagerne bag udtagningen af lavbunds- og vådområdeprojekterne, har stor betydning for realiseringen og forundersøgelserne af de mange hektar jord, der udtages til projekter, som finder sted i Varde Kommune, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Samme oplevelse har man hos Sydvestjysk Landboforening.

- Motivationen og incitamentet kommer fra lodsejerne selv, og i samspil med det suveræne og tætte samarbejde, der er mellem udtagningskonsulenterne i Sagro, Sydvestjysk Landboforening og Varde Kommune, mener vi, at det er vejen frem til en succesfuld udtagning af landbrugsjorderne, siger Niels Laursen, formand for Sydvestjysk Landboforening.

Han er glad for den indsats, som kommunen gør på området.

- Varde Kommune tager ikke blot politisk ansvar, men viser også stor vilje til at hjælpe landbruget med at komme i mål, siger formanden.

Et særligt ansvar

Varde Kommune er Danmarks femtestørste, målt på areal, og landbrug er blandt de vigtigste erhvervsområder i kommunen. Det gør også, at kommunen har et særligt ansvar på området, mener Preben Friis-Hauge, formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

- Derfor er udtagning af lavbundsjorde mere aktuel end nogensinde før, men vi lykkes kun med gode samarbejder. Vi skal lytte til hinanden, og derfor sætter vi os ned og drikker en kop kaffe med landmændene og hører på deres idéer. For det er gennem dialogen, at vi finder ud af, at vi har de samme ønsker for fremtidens grønne omstilling, siger han.

Den seneste status for ansøgninger til klima-lavbundsprojekter viser, at der nu er ansøgt for at tage 50.000 hektar jord ud af drift. Ambitionen er som bekendt at nå 100.000 hektar på området inden 2030.

Læs også