Hundreder af tjekkiske traktorer lammer trafikken i hovedstaden

Mandag koordinerede en gruppe tjekkere i traktorer en aktion, hvor man ved hjælp af hundredevis af traktorer lammede trafikken i landets hovedstad, Prag.

Mandag ventede der sig et usædvanligt syn for mange i Tjekkiets hovedstad. Her var hundreder af personer i traktorer troppet op ude foran landbrugsministeriet for at demonstrere imod, hvad de mener er urimelige vilkår for fødevareproduktionen i landet. Således var trafikken i midtbyen i Prag lammet mandag formiddag.

Protesterne kommer efter en række aktioner fra europæiske landmænd, der ønsker et opgør med høje energiomkostninger, unødvendigt bureaukrati og politiske tiltag, der indskrænker landbrugets indtjeningsevne. Landmændene i blandt andet Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Polen og mange flere lande har udtrykt deres utilfredshed i starten af 2024.

Ifølge Reuters valgte flere store landbrugsorganisationer i Tjekkiet af tage afstand til mandagens aktioner. Og spørger man landets premierminister, Peter Fiala, har protesterne en skjult politisk dagsorden:

- Dagens demonstration har ikke meget at gøre med kampen for bedre forhold for landmændene. Demonstrationen er organiseret af folk, der for eksempel ikke lægger skjul på deres støtte til Kreml og forfølger andre mål end landmændenes interesser, skriver han på det sociale medie X.

Arbejder allerede på sagen

Premierministeren forsikrer i samme ombæring om, at Landbrugsministeriet også er ved at forberede en række foranstaltninger, der skal hjælpe tjekkiske landmænd med at reducere virkningen af ​​europæiske regler og overdreven bureaukrati.

- Vi ønsker, at landbruget fortsat kan udfylde sin væsentlige rolle i udviklingen af ​​landdistrikterne, kvaliteten og tilgængeligheden af ​​fødevarer og pleje af landskabet. Og at vores landmænd har gode forudsætninger for dette, skriver han og tilføjer:

- Samtidig vil vi gerne støtte mellemstore landmænd her. I dag ved vi, at støtten til små landbrug virker takket være vores regerings foranstaltninger, men mellemstore landmænd er nødt til at tilpasse betingelserne, fordi virkningen af ​​reguleringer på dem er større end på andre typer landbrugsvirksomheder.

Læs også