Grisenes første måltid er afgørende for en høj overlevelse

Avlen i dansk svineproduktion har nået et så højt niveau i antal levendefødte, at det giver udfordringer andre steder i produktivitet og produktion. Ifølge svinedyrlæge Else Marie Overlund Andersen fra LVK er råmælkstildeling en afgørende, men ikke enestående faktor for en høj overlevelse blandt pattegrise.

- Colostrum er det første mælk der produceres i yveret lige efter faring. Da grisene fødes uden et immunforsvar, er de eneste immunstoffer som er i grisene, primært de immunstoffer som grisene optager via colostrum, men også fra mælken herefter ind til fravænning, forklarer svinedyrlæge Else Marie Overlund Andersen fra LVK. Else Marie Overlund Andersen forklarer nærmere, at grisene er født med en madpakke, som skal hjælpe dem i de første 24 timer. Den madpakke anvender grisene på at gå op til yveret og die og derved tilegne sig den anbefalede mængde colostrum, samt til at holde varmen. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

- Vi ønsker os mange producerede grise, lav dødelighed, høj fravænningsvægt, høj sundhed og et lavt medicinforbrug, men kan vi få det hele på en gang?

Ifølge svinedyrlæge Else Marie Overlund Andersen fra LVK, så handler det primært om tildeling af colostrum (råmælk) og fødselsvægt, men også et godt miljø og en velfungerende so er afgørende.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også