Intet fald i brugen af medicinsk zink

Forbruget af medicinsk zink i den danske svineproduktion er steget med cirka 4 procent fra 2019 til 2020, viser en Danmap-rapport. - Der findes ikke noget quick fix, påpeger specialkonsulent.

Efter flere års let faldende forbrug af medicinsk zink i den danske svineproduktion er forbruget steget med cirka 4 procent fra 2019 til 494 ton i 2020. Det konstaterer DTU Fødevareinstituttet på sin hjemmeside på baggrund af en Danmap-rapport.

Fra juni 2022 skal forbruget i EU ophøre – af hensyn til miljøet og fordi brug af stoffet kan føre til udvikling af resistens.

- Tallene i årets Danmap-rapport viser, at der ikke findes et »quick fix«, branchen kan ty til, og at der er et godt stykke vej til det nul forbrug af zink, som venter i horisonten, siger Birgitte Borck Høg, der er specialkonsulent i DTU Fødevareinstituttet.

Branchen har søsat flere initiativer og arbejder gennem blandt andet forskellige forskningsprojekter på at finde alternativer til brug af medicinsk zink, som ikke kræver øget forbrug af antibiotika. Nogle svinebrug producerer allerede dyr uden brug af medicinsk zink, der i mange år har været et meget populært middel til at behandle diarré hos smågrise.

Læs også