Kritisk vigtige antibiotika bruges ikke mere i danske produktionsdyr

Brugen af 3. og 4. generation cephalosporiner i den danske kvægbranche er ophørt. Dermed bliver stofferne ikke længere brugt i opdræt af danske produktionsdyr. Det viser årets Danmap-rapport fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

2020 markerer året, hvor danske svine- og kvægproducenter er nået helt i mål med en ambition om at udfase brugen af en type – for mennesker – kritisk vigtige antibiotika (3. og 4. generation cephalosporiner). I slutningen af nullerne brugte de to brancher sammenlagt mere end 200 kilo af den type antibiotika årligt. Det skriver DTU Fødevareinstituttet på sin hjemmeside.

Arbejdet med udfasning tog fart i svinebranchen med indførslen af gult kort-ordningen i 2010, hvor brugen af udvalgte antibiotikatyper begyndte at tælle betydeligt mere i svinebesætningernes antibiotikaregnskab. Allerede året efter havde danske svinestalde praktisk talt et nul forbrug af 3. og 4. generation cephalosporiner.

- Værd at fejre

I kvægbranchen er et dalende forbrug af stofferne til behandling af yverbetændelse registreret siden 2010 frem mod et nulforbrug i 2016. Branchen har sideløbende arbejdet frem mod en udfasning af systemisk behandling af kvæg med stofferne – en målsætning de har nået i 2020.

- Udfasningen af kritisk vigtige antibiotika er en milepæl, som det værd af fejre. For hvis vi skal have antibiotikatyper til rådighed, som kan bruges, når andre muligheder for behandling af mennesker er udtømt, skal vi forsætte med at bruge antibiotika i landbruget med stor omtanke, siger specialkonsulent Birgitte Borck Høg fra DTU Fødevareinstituttet.

Dyrlæger udskriver stadig 3. og 4. generation cephalosporiner til at behandle kæledyr, når det er nødvendigt.

Læs også