Danish Crown: Sædvanlig pris-optur udebliver

Den sædvanlige prismæssige optur op mod jul er tilsyneladende sløjfet i år.

Lige nu er der mere snak om at få grisene og varerne frem gennem vintervejret i Nord- og Mellemeuropa, end der diskuteres priser på de resterende ordrer frem mod jul, lyder det fra Danish Crown i forbindelse med, at selskabet meddeler, at svinenoteringen er uændret 12,90 kroner pr. kg.

- Det er en kombination af et lidt højere udbud i Europa og formentlig et lidt lavere forbrug end ventet, der gør, at vi ikke har set den sædvanlige prismæssige optur op mod jul. Det højere udbud ser ud til at skyldes ikke, at der pludselig er flere grise i Europa, men derimod en lavere eksport ud af EU fra Spanien end ventet, for vi møder lige nu store mængder spansk kød i Mellem- og Østeuropa, siger Mads Stougaard.

Svagere efterspørgsel end normalt

Normalt plejer spotmarkedet i december at være stærkere. Eksempelvis er efterspørgslen på skinker ikke gået op, som den ellers ofte gør op mod jul, men det er indtil videre uklart, om det skyldes et større udbud eller et lavere forbrug i Europa.

- Vi oplever ikke pres på priserne her i december, men det er tydeligt, at stort set alle vores kunder i forædlingsindustrien er påpasselige med at producere til lager. Her spiller det selvfølgelig også ind, at vi i et historisk perspektiv har høje priser på grisekød lige nu, og samtidig er renterne steget, hvilket gør det markant dyrere at have varer på lager nu end for et år siden, siger Mads Stougaard.

So-noteringen er uændret 9,80 kroner pr. kg.

Læs også