Danish Agro vil sikre fremtidens mekanikere til landbruget

Danish Agro og koncernens danske maskinforhandlere mødtes forleden til en fælles dag på koncernens kursussted Danish Agro Academy i Vandel i Sydjylland.

Mangel på landbrugsmaskinmekanikere skal løses med et stærkt netværk, mener man hos Danish Agro. Virksomheden står bag et nyt netværk, der skal sikre fremtidens eksperter på landbrugets maskiner

Der er stigende mangel på landbrugsmaskinmekanikere i Danmark. Landbrugskoncernen Danish Agro, arbejder på at tilknytte lærlinge fra landbrugsmaskinmekaniker-uddannelsen gennem motiverende tiltag og et stærkt netværk på tværs i branchen.

Hvis det i fremtiden skal være muligt at få serviceret landbrugets maskiner, kræver det, at der står nye, unge klar til at tage over fra de maskinmekanikere, der udfører opgaven i dag. Desværre peger en tidligere fremskrivning fra Dansk Arbejdsgiverforening på, at vi i 2028 kommer til at mangle 1.400 landbrugsmaskinmekanikere i Danmark.

Tryghed under uddannelsen og følelsen af at være en del af noget større er vejen frem til at tilknytte de unge i landbrugsbranchen, mener landbrugskoncernen Danish Agro, der har iværksat flere tiltag for at tiltrække og tilknytte flere unge mennesker til landbrugsmaskinmekaniker-faget, herunder lancering af en specialiseret CLAAS lærlingeuddannelse.

Netværksdag for lærlinge

Et andet af tiltagene er en netop afholdt netværksdag, hvor 40 maskinmekanikerlærlinge fra Danish Agro koncernens danske maskinforhandlere mødtes til en fælles dag på koncernens kursussted Danish Agro Academy i Vandel i Sydjylland.

- Vi ønsker for vores lærlinge, at de føler sig trygge i et miljø, hvor de kender deres lokale forretning, men samtidig oplever, at de er en del af noget større – såvel på tværs af de danske maskinforretninger som i sammenhæng af Danish Agro koncernen, fortæller Jens Skifter, Koncerndirektør for Danish Agro Machinery.

Der var blandt de deltagende generelt bred enighed om værdien af en fælles netværksdag, som bød på både faglige oplæg, tid til videndeling og sluttede med gokart og grillmad.

- Det er en god idé at samles på kryds og tværs og lære hinanden bedre at kende og sparre lidt – det er jo forskelligt, hvordan vi gør tingene. Vi fik også en forståelse for, hvad det vil sige at være del af en stor koncern og de muligheder, det giver, siger Julius Stauner, der er Maskinmekanikerlærling hos Røstofte Maskiner.

- Det var rigtig fint at samles alle lærlinge på tværs og få indblik i hinanden, og hvem vi er. Det var også interessant at blive klogere på både vores historie, ambitioner og det, vi er en del af, plus de muligheder det medfører, supplerer Kristian Nannerup, Maskinmekanikerlærling hos Vinderup Maskiner.

Udviklingsmuligheder og udstationering

Blandt netværksdagens oplæg var fortællinger om den enkelte lærlings udviklingsmuligheder og mulighederne for udstationering og udlandsophold, hvor håbet er, at de unge finder det motiverende at forfølge en karriere i landbrugsbranchen. Samtidig hersker en bevidsthed om, at opgaven ikke er løst her.

- Kompetencer udvikles ikke over natten men over tid, og vi skal som landbrugskoncern og arbejdsgiver kunne tilbyde et kontinuerligt forløb for de unge lærlinge, så motivationen hos den enkelte forbliver i top, og samarbejdet med kollegerne fungerer optimalt. Det, tror vi, er vejen frem til at skabe fremtidens landbrugsmaskinmekanikere, og derved fortsat kunne levere den bedste service til vores kunder i landbruget, slutter Jens Skifter.

Læs også