Tema: Økologisk foderkorn stiger

Lavere udbud og samme efterspørgsel sætter prisen op på økologisk foderkorn, der de sidste tre måneder har oplevet prisstigning på cirka 15 kroner pr. tønde.

De økologiske foderkornpriser startede med at stige som et pres fra det konventionelle marked. Nu har lavere udbytter ved årets høst af især vårsæd, sat yderligere skub i de stigende priser på økologisk foderkorn.

- Vi ser en gennemsnitlig prisstigning på cirka 15 kroner pr. tønde (hektokilogram. red.) for alle foderkornafgrøder i perioden 29. juni til 10. september, fortæller planterådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark, Poul Christensen.

- Sidste år ved denne tid kunne vi ikke sælge økologisk korn. Der fik vi samme pris for vores vare, som de konventionelle avlere, så at det stiger, er glædeligt. Dog er det stadig for lave priser i forhold til kostprisen for at dyrke en tønde korn.

 

Kostpris på to kroner pr. tønde

Poul Christensen oplyser, at kostprisen for at dyrke en tønde foderkorn ligger på to kroner, hvilket ikke efterlader stort overskud til avleren.

- Som økologisk planteavler er det nødvendigt også at dyrke en form for højværdiafgrøde, som eksempelvis proteinafgrøder, hvis det skal kunne betale sig økonomisk, påpeger han.

Proteinafgrøderne har holdt et jævnt prisleje og oplevede ikke som foderkornet et fald sidste år.

- Her ligger vi i et prisleje mellem 280 og 370 kroner pr. tønde. Ærter og hestebønner ligger mellem 280 og 320 kroner. Lupiner er helt oppe på 350-270 kr. pr. tønde.

Læs også