Ukraine får hul på ny kornkorridor

Tirsdag aften sejlede skibet Resilient Africa fra Ukraine ind i rumænsk territorialfarvand, og blev dermed det første skib med korn, der trodsede den russiske blokade i Sortehavet.

Ifølge hjemmesiden MarineTraffic.com er der tale om et tyrkisk-ejet skib, der sejler under den lille østat Palau i Stillethavets flag. I lasten har skibet 3.000 tons korn, og det er det første korn, som Ukraine har været i stand til at eksportere, siden Rusland opsagde kornaftalen med sin fjende.

Ifølge Ukraines minister for Infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, er skibet på vej mod Bosporous-strædet, og dermed Tyrkiet. Et andet skib, der ankom til den ukrainske havneby Chornomorsk i lørdags, er fyldt med korn, og skal ifølge ministeren efter planen sejle til Egypten, der er en af de største aftagere af korn fra Ukraine.

Tidligere på måneden kom det frem, at Ukraine i samarbejde med det internationale forsikringsselskab Lloyds ville prøve at få gang i korridoren, efter at de ukrainske havne i Sortehavet og det Azovske Hav siden starten af krigen har været blokeret af Rusland, og havnene ved Donau er blevet angrebet med missiler og droner. Det ses som et forsøg på at gøre den globale mangel på mad til et våben for at få flere landes anerkendelse af annekteringen af de besatte områder.

Siden Rusland trak sig fra kornaftalen med Ukraine, har russiske angreb på kornfaciliteter betydet, at 270.000 tons korn er blevet destrueret.

Læs også