Op mod 100.000 landmænd vil demonstrere i New Delhi

Indiske landmænd marcherer i hobevis mod New Delhi for at udtrykke deres utilfredshed over for vilkårene for landets fødevareproduktion. Myndighederne har spærret veje og barrikaderet bygrænserne for at modvirke optøjerne.

De indiske myndigheder forbereder sig i disse dage på en større landmandsdemonstration under navnet »Chalo Dilli« tirsdag den 13. februar. Mandag spærrede politiet blandt andet en række veje, og flere grupper af landmænd er blevet stoppet på deres march imod Indiens hovedstad, New Delhi.

Ifølge flere medier, herunder den engelsk-sprogede indiske avis The Hindu, kalder de indiske landmænd på en garanteret minimumsstøttepris for deres afgrøder. Den første runde af forhandlinger med regeringen kollapsede dog torsdag, og således påbegyndte en »lakh« landmænd (indisk enhed, der svarer til 100.000) fra over 200 landbrugsorganisationer forberedelserne til en demonstration i hovedstaden. Gruppen af landmænd tilhører den ikke-politiske bevægelse SKM-NP, der oprindeligt udsprang af det indiske landbrugsparti SKM.

Som reaktion har myndighederne pålagt hovedstaden den såkaldte »Sektion 144«, hvorved New Delhis politichef mandag udstedte en ordre, der forbyder forsamlinger på over fire mennesker, demonstrationer og højttalere, skriver Bloomberg. Ligeledes er flere prominente aktører og repræsentanter fra landmændenes bevægelse ifølge mediet blevet arresteret og tilbageholdt i de seneste dage, herunder SKM-NP-leder Shiv Kumar Kakka.

- På den ene side siger regeringen, at man er klar til forhandlinger. På den anden side har de arresteret hundredvis af vores ledere og støtter. Ved at gøre dette, har centret gjort det klart, at det ikke har nogen intentioner om at tage fat på landmændenes problemer, udtalte Jagjit Singh Dallewal, præsident for landmandsforeningen »Bhartiya Kisan Union« til The Hindu.

Planlægger nationalt boycott

Foruden planerne om protester den 13. februar er der også udsigt til demonstrationer senere på ugen.

Landbrugspartiet SKM har nemlig også varslet en større strejke i landdistrikterne blandt landmænd, industriarbejdere og lokale beboere den 16. februar i samarbejde med ti centrale handelsforeninger. Her vil blandt andet levering og indkøb af grøntsager og andre afgrøder blive suspenderet, og alle landsbybutikker og markeder er blevet anmodet om at lukke i solidaritet med landmændene.

Ifølge The Times of India hævdede indenrigsministeren i delstaten Haryana, Anil Vij, at »store problemer kan løses gennem dialog«.

Mediet skriver desuden, at der mandag var kørt et »stort antal« traktorvogne ud fra forskellige dele af Punjab for at deltage i marchen, mens myndighederne i nabostaten Haryana har forstærket grænsen ved hjælp af betonklodser, jernsøm og pigtråd.

Kilde: The Times of India via X

De indiske landmænds syv krav

  1. Garanteret minimumsstøttepris (MSP) for landmandens afgrøder
  2. Frihed fra gæld for landmænd
  3. Forhøjede importafgifter på alle landbrugsprodukter
  4. Annullering af alle frihandelsaftaler og andre aftaler med Verdenshandelsorganisationen (WTO)
  5. Ingen privatisering af elektricitetstavler
  6. Et forbud mod udenlandske direkte investeringer og corporatisering i landbruget
  7. Pension til landmænd

Andre grene af bevægelsen kræver blandt andet også en tilbagetrækning af alle landsdækkende retssager mod agitatorer under landbrugsprotesterne i 2020-2021.

Kilde: The Hindu

Læs også