Katastrofal høst gav omsætningsfald

Johs. Mertz A/S har i et svært år opnået et resultat på 3,7 millioner kroner.

Den dårlige 2023-høst – som følge af en ekstrem tør forsommer – har sat spor i regnskabet hos Johs. Mertz A/S, som i et svært år dog kan præstere et overskud på 3,7 millioner kroner før skat.

- Indtjeningen hos vores kunder har været meget presset, og det har alt andet lige betydet færre maskininvesteringer i 2023, lyder det i en pressemeddelelse fra den store østdanske maskinforretning.

I regnskabet for 2023/2024 fremgår det dog, at bruttofortjeneste blot er faldet med knap 0,3 millioner kroner. Det skyldes, at Johs. Mertz har en stor flåde af forskellige maskiner kørende, der genererer en reservedelsomsætning på niveau med 2022/2023 og med fuld beskæftigelse på værkstedet, bliver det samlet til »et rigtig godt resultat«.

- Når tiderne er lidt svære, stiller det ekstra krav til medarbejderne og uden alle vores dybt engagerede og altid parate medarbejdere, var det ikke lykkes at holde omkostningerne nede og lave det flotte driftsresultat, påpeger direktør Gert Klitgaard.

- Et år, tilføjer han, hvor salget falder drastisk, viser vores strategi virkelig at være effektiv og fornuftig. Det er eftermarkedet, der skal betale alle vores omkostninger, så salgsafdelingen skal »bare« se at få solgt maskiner, så vi har en stor flåde at servicere.

Stort varelager

Som mange andre i branchen er Johs. Mertz også tynget af et stort varelager. Med en omsætningsnedgang på 100 millioner kroner vil det sætte sig i et øget lager. Sammenfaldet med en stor rentestigning er renteudgifterne eksploderet, og det er en af de væsentlige årsager til nedgangen i resultatet.

Det igangværende år har allerede budt på store forandringer. Johs. Mertz overtog pr. 1. marts Slagelse Maskinforretning og blev således på den første dag i det nye regnskabsår, med et slag 12 medarbejdere flere og får 15-20 procent mere i omsætning.

Arbejdet med implementering og sammenkøring går over alt forventning, og der vil allerede i 2024/2025 blive bidraget til indtjeningen fra Mertz Slagelse. Det stopper dog ikke her da Johs. Mertz pr. 1. januar 2025 overtager New Holland-forhandlingen i hele Østdanmark.

- Forventningen til årets indtjening er tre-fire millioner kroner. Der er naturligvis øgede omkostninger forbundet med denne store udvidelse, men aktivitetsniveauet er højt med fuld beskæftigelse på værkstederne.

- Ordrebeholdningen er en smule højere end et normalt år, hvor især salget af Ropa-roeoptagere og rense-læssemaskiner har været stort. Også traktorsalget er fornuftigt, og vi ligger i vores område på en markedsandel på 31,3 procent, slutter administrerende direktør Christian Holst.

Læs også