Sponseret af: Danish Pig Genetics P/S

30-årige Morten overtog forældrenes bedrift med 550 årssøer: - Vi bygger ny farestald nu

30-årige Morten Schelde Jensen overtog sine forældres bedrift med 550 årssøer for mindre en to år siden. Nu udvider han til 900 årssøer. Genetik fra Danish Genetics giver pote på stedet.

Der er en stemning af optimisme og tro på fremtiden, når man besøger den 30-årige smågriseproducent Morten Schelde Jensen, Karstoft ved Kibæk.

For mindre end to år siden, den 1. januar 2023, overtog han sin bedrift, »Stengaard«, efter sine forældre - så at sige i ét hug.

- Vi valgte ikke at køre et glidende generationsskifte. Vores ønske var at gennemføre generationsskiftet på én gang, hvilket der var mulighed for. Så er der hele tiden klarhed om, hvem der har ansvaret, konstaterer den unge smågriseproducent, hvis far stadig arbejder på bedriften.

Der var livlig aktivitet på stedet under et besøg i begyndelsen af august. Håndværkere havde travlt med at færdiggøre byggeriet af en ny farestald, som skal stå klar til brug den 1. oktober.

Fra 550 til 900 årssøer

Soholdet på »Stengaard« har indtil nu været på 550 årssøer med produktion af cirka 21.000 styk 30 kg’s grise på årsbasis. Når den nye farestald tages i brug, øges besætningen til 900 årssøer med produktion af omkring 35.000 smågrise om året.

- Vi bygger ny farestald nu, fordi den nuværende farestald er 24 år gammel. Og vi bygger til løsgående søer for at fremtidssikre bedriften, forklarer Morten Schelde Jensen.

- Tilbage i 2018, mens mine forældre stadig drev stedet her, blev det besluttet at stoppe med at producere egne sopolte, fortæller han.

Lige siden er der indkøbt sopolte gennem Danish Genetics for at få noget genetik ind, der kan løfte produktiviteten.

39 fravænnede grise pr. årsso

Mere konkret var målet at få nogle flere fravænnede grise. Det lykkedes til fulde, da man gik fra gennemsnitligt 33 til 37 fravænnede grise pr. årsso i løbet af de to første år med indkøbte sopolte.

I dag, efter yderligere fire år, er man steget yderligere til nu 39 fravænnede grise pr. årsso. Her hører det med til historien, at besætningen blev totalsaneret for AP2, AP6 og AP12 for to år siden.

- Vi har altid haft en lav sodødelighed her på stedet. Tallet for sodødeligheden ligger på 7,8 procent indenfor det seneste år, og vi ligger på 19 levendefødte grise pr. kuld, lyder det tilfreds fra Morten Schelde Jensen.

Faldende pattegrisedødelighed

- De nyeste tal for vores pattegrisedødelighed siger 12 procent over det seneste år. Vi oplever i øvrigt, at pattegrisedødeligheden er faldende, og vi håber på et yderligere fald her, når vi får taget den nye farestald i brug, siger den vestjyske smågriseproducent.

- Vi køber vore sopolte fra en af Danish Genetics’ største avls- og opformeringsbesætninger, Sølvbakkegård på Djursland, som vi har et velfungerende og tillidsfuldt samarbejde med, fortæller Morten Schelde Jensen.

Han driver 230 hektar med korn og hestebønner, som sælges, så der køres med indkøbte færdigblandinger. Udover Morten Schelde Jensen selv er der fem fastansatte medarbejdere. Heraf er de fire fuldtidsbeskæftigede i staldene.

Om Stengaard

  • Ejer: Morten Schelde Jensen, 30 år
  • Igangværende udvidelse fra 550 til 900 årssøer med produktion af 35.000 styk 30 kg’s mågrise årligt
  • Indkøb af sopolte gennem Danish Genetics siden 2018
  • Sodødelighed på 7,8 procent
  • 19 levendefødte grise pr. kuld
  • Pattegrisedødelighed 12 procent, faldende
  • 39 fravænnede grise pr. årsso
  • Fodring med indkøbte færdigblandinger
  • 230 hektar markbrug
  • Fem fastansatte medarbejdere

Danish Pig Genetics P/S

Lysholt Allé 10
7100 Vejle