Sponseret af: Danish Pig Genetics P/S

Hvad er værdien af en levendefødt gris, hvis den ikke overlever farestalden?

I mange år har mantraet i dansk griseproduktion været, at jo flere levendefødte grise en so kan levere, desto mere effektiv er produktionen. Men som en del af grisebranchen, er vi nødt til at stille os selv et grundlæggende spørgsmål: Er det virkelig effektivt at fokusere på antallet af levendefødte grise? Og hvad er værdien af en levendefødt gris, hvis den ikke overlever farestalden?

Klumme af Kristina Vesterager Riddersholm, Teamleder i forskning og udviklingsafdeling hos Hendrix Genetics Swine

Hos forsknings- og udviklingsafdelingen hos Hendrix Genetics Swine, der udvikler grisegenetik, der anvendes i Danmark, mener vi, at det er på høje tid med en mere nuanceret diskussion om emnet. I vores optik er det ikke antallet af fødte grise, der skaber den reelle værdi for landmanden, men antallet af fravænnede grise. For det er netop de grise, der overlever, og som i sidste ende bliver til slagtesvin, der skaber indtjening og er med til at skabe et meningsfyldt arbejde for både landmand og medarbejder.

Derfor har vi en bekymring, der går på, at hvis vi i branchen fortsætter med at have et ensidigt fokus på antallet af levendefødte grise, vil vi blive ved med at kæmpe med udfordringer som høj dødelighed og svage pattegrise, der øger kompleksiteten i pasningen og kræver flere ressourcer i stalden.

Hos Hendrix Genetics Swine har vi to avlsprogrammer, og i netop vores Danish Genetics-avlsprogram, arbejder vi målrettet på at holde antallet af fødte grise stabilt, samtidig med at vi fokuserer på at forbedre overlevelsen – hos både pattegrise, smågrise og søer. Ambitionen er at udvikle højeffektive grise, som ikke er mere krævende for landmanden at passe. For vi mener, at robusthed og dyrevelfærd skal gå hånd i hånd med høj effektivitet.

Fremtiden for griseproduktionen kræver grise, der er robuste og klarer sig bedre fra fødsel til fravænning. Det er ikke kun en nødvendighed for økonomien, men også for dyrevelfærden og ikke mindst for at kunne tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere i staldene.

Derfor mener vi, at vi skal turde bryde med gamle vaner og mantraer. Flere fravænnede grise, opnået gennem bedre overlevelse, er ikke kun godt for dyrevelfærden, det er også sundt for økonomien. Og i sidste ende skaber det en mere bæredygtig griseproduktion, som både forbrugerne og landmændene kan være stolte af.

Balanceret avl

Med Danish Genetics avlsprogram ønsker vi at fravænne flere grise ved at holde kuldstørrelsen stabil og øge overlevelsen – det kalder vi balanceret avl.

Danish Pig Genetics P/S

Lysholt Allé 10
7100 Vejle