Sponseret af: Scantruck A/S

Mælkebedrift kan blande foder på rekordtid

Mælkeproducent Rasmus Boudigaard, der driver Ørslevkloster Hovedgård sammen med sin kone, sparer med sin nyindkøbte teleskoplæsser timevis af tid på at blande foderet til sine køer.

Uden mad og drikke duer helten ikke. Sådan siger et dansk mundheld. Og det gælder også for de køer, som producerer vores mælk.

På Ørslevkloster Hovedgård, tæt ved Skive i Nordvestjylland, er den vigtigste opgave i forhold til gårdens drift at holde besætningen velfodret og ved godt helbred. Den opgave foregår om morgenen, hvor gårdens ejer, Rasmus Boudigaard, eller en af de andre medarbejdere sætter sig i teleskoplæsseren og får blandet foderet til køerne, inden man serverer det for de sultne kvier.

Noget, der før man skiftede til Manitou, kunne trække i langdrag. Og siden man skiftede det forrige mærke ud med den franske maskinkæmpe, har gården sparet flere hundrede årlige kørselstimer. En udvikling, der har fået endnu et nøk, efter man for nyligt er skiftet til sin nyeste Manitou-model, MLT741-140 V+.

 

- Vi er meget begejstret for den her nye model. Vi kender de gode køreegenskaber, og de er såmænd blevet endnu bedre. Vi synes, at den transmission, vi har fået i den, er utroligt hurtig. Hydraulikken arbejder vi også utrolig hurtigt med, siger gårdejer Rasmus Boudigaard og fortsætter:

- Jeg fik en kommentar fra en af medarbejderne. For han syntes faktisk, at han kunne læsse foder hurtigere med den, på grund af de her hurtigere bevægelser i armen. 

Hovedopgaven, som Manitou’en bruges til, er at blande foder. Men den anvendes også til at muge ud, ligesom man flytter og læsser halm. Ørslevkloster Hovedgård har et lokalt varmeværk, hvor der er halmfyr på. Her bruger man Manitou’en til at få fyret hver dag.

- Den er med alle steder. Det er en uundværlig maskine for os. Det er den maskine, der kører allermest her. Det er den, vi mindst kan undvære, siger Rasmus Boudigaard.

Vægter driftssikkerhed højt

Netop fordi maskinen er så uundværlig, valgte man for 10 år siden at udskifte sit forrige teleskoplæssermærke med en mere driftssikker en af slagsens. Derfor faldt valget på Manitou. 

- Vi skal køre 365 dage om året. Teleskoplæsseren skal helst starte hver morgen, når vi skal have læsset foder. Det er bare et »must«. Vi har ikke andre muligheder end det. 
Specifikt i den nye model MLT741-140 V+ er man også glad for den nye udformning af ruden. I de tidligere modeller blev ruden delt af en tværbjælke, der i nogen tilfælde blokerede noget af udsynet. Men nu er tværbjælken fjernet, og man har frit udsyn hele vejen op ad ruden. 

- Det er utroligt behageligt. Det er mere afslappende at køre, når man ikke skal fokusere på, om man skal kigge på den eller den anden side af bjælken hele tiden, siger Rasmus Boudigaard.
Ligeledes roser Rasmus Boudigaard den service, man får fra Scantruck, hvis hovedkvarter i Skive ikke ligger langt fra gården. 

- Hvis der er nogen stop på maskinen, som vi ikke kan undgå ind i mellem, så kører det bare. Det er super service, de har, og vi har ikke noget at sætte en finger på. Selvfølgelig er det en fordel, at vi lægger tæt på Skive. Men de har en god service, lige meget hvor man ligger. Det, jeg hører, er, at de altid bakker folk op, siger Rasmus Boudigaard.

Den nordvestjyske mælkeproducent forventer, at så længe Manitou og Scantruck holder niveauet med sine teleskoplæssere, vil man fortsat gøre sine maskinindkøb hos det franske mærke. 

- Så længe de opfylder de krav, vi sætter til dem, og de holder deres gode service, så tænker jeg, at vi finder ud af det, siger Rasmus Boudigaard.

Manitou MLT741-140 V+ er den tredje Manitou-teleskoplæsser, Ørslevkloster Hovedgård har købt hos Scantruck. 

Fakta om Manitou MLT741-140 V+

  • Løftehøjde: 6,900 mm
  • Rækkevidde: 3,930 mm
  • Kapacitet: 4,100 kg
  • Transmission: CVT
  • Motor: Deutz ST5

Scantruck A/S

Katkjærvej 5 7800 Skive