Sponseret af: Elanco Denmark ApS

Når rigtig godt kan blive til mere

Det kører godt og stabilt med produktionen af Bornholmergrisen hos Jens Brandt. Men godt skal blive til mere hos griseproducenten, som hele tiden søger at optimere med velovervejede tiltag og et af de seneste er, at øge proteinet og samtidig opretholde en topproduktion.

På Lundegaard i Svaneke har man i generationer haft almindelig sohold og produceret slagtegrise, men fra 2013 satte Jens Brandt fokus på opfedning af Bornholmergrisen, som udmærker sig ved blandt andet hele haler. Status er SPF +Myc, og der produceres cirka 5.000 slagtegrise om året.

Grisene indsættes ved 15 kg. Der fodres i starten restriktivt med vådfoder tilsat valle. Grisene passes og overvåges nøje, og der er en konsekvent håndtering og opfølgning med blandt andet vejning af alle grise og levering af ensartede grise.

Der har været bump på vejen med udbrud af AP2 og et parti sojaskrå med toksiner, som selvfølgelig har udfordret – alligevel har Jens Brandt og hans folk formået at holde tungen lige i munden og undgå større udsving.

Dyrlæge Claus Heisel fra LVK er også tilfreds med produktionen på Lundegaard:

- Jens Brandt er en meget dygtig landmand, som formår at køre en stabil produktion med meget lidt frafald – de ensartede grise er resultatet af rigtig godt management.

Se tabel 1.

Proteinindholdet øges – men kan slagtegrisene tåle det?

For tre år siden ønskede Jens Brandt at optimere prisen på startblandingerne ved at køre ren sojaskrå i  foderet. De lidt dyrere proteiner blev erstattet med sojaskrå, men det gav problemer med at styre maverne. Nutrimin, en rådgiver fra BLF og en dyrlæge fra LVK var med til at se på mulige løsninger som for eksempel at tilsætte flere syntetiske aminosyrer og forskellige fibertyper. Han læste også selv op på mulighederne og sammen fandt de frem til at prøve et nyt enzym, som gør det muligt for grisene at tåle mere protein. Det blev besluttet at tilsætte enzymet Hemicell til mineralblandingen fra Nutrimin. 

Det viste sig at være en fornuftig løsning – der kom ro på maverne. Anders Hedegaard, faglig chef Gris fra Nutrimin udtaler:

- Vi ved, at man kan reducere i foderets indhold af protein og få mindre løse maver, men så vil man sædvanligvis også samtidig skulle acceptere en lavere produktivitet. Når vores kunder spørger til enzymet Hemicell, er det ofte ud fra et ønske om et billigere eller øget tildeling af protein. Vi kan ikke afvise, at Hemicell giver en højere grad af stabilitet i produktionen, når vi således gerne vil reducere foderomkostningen eller »træde på speederen« med en øget tildeling af protein.

Kirsten Kyndesen, grise- og miljørådgiver hos Bornholms Landbrug & Fødevarer udtaler:

- Med de erfaringer vi har ude fra Jens, fungerer enzymet rigtig godt, og han har kunnet trække de dyrere proteinråvarer ud af startblandingen til 15 kg’s grise og erstatte dem med ren sojaskrå, uden at det gav problemer. Der er styr på maverne og grisene tåler foderet.

Den største gevinst

Den største gevinst ligger i skiftet fra de dyrere proteiner til sojaskrå og ifølge Jens Brandt:

- Vi har tre års gode erfaringer med Hemicell og i fremtiden holder vi fast i foder med ren sojaskrå, byg og hvede.

Med dette tiltag stopper dog ikke optimeringen, som især drejer sig om at analysere og tilpasse foderet i samarbejde med Kirsten Kyndesen fra BLF – især hos de nyindsatte grise, for tidligt at undgå udsving og dermed opretholde en høj stabilitet i produktiviteten.

Hvad er Hemicell?

Enzymet Hemicell nedbryder det sundhedsskadelige beta-mannan, et fiber som findes i de mest proteinrige råvarer som solsikke-, raps- og sojaskrå. Beta-mannan styrker planten under vækst men kan ikke fordøjes af grisen. Dette skaber en energikrævende immunreaktion, som går ud over tarmsundheden og produktiviteten. Når du tilsætter Hemicell kan dine grise tåle mere protein.

For yderligere information kontakt gerne agronom ved Elanco, Christina Fensholt Hansen.

Kontakt

 

Elanco Denmark ApS

Lautrupvang 12, 1.th,
2750 Ballerup