Sponseret af: DanBred P/S

45 fravænnede grise pr. årsso: - Det handler om de rette rutiner

Martin Thorgaard, driftsleder for bedriften Spøttrup med to sohold, prioriterer overlevelse højest, og det kan ses igennem hele produktionen.

Spøttrup er en jysk smågriseproduktion, med grise op til 30 kg, bestående af to sohold: Et med 1.150 søer og et med 970 søer, og blot fem medarbejdere på hvert sohold. De får DanBred Hybrid YL-polte leveret, når de er omkring 16-24 uger, og DanBred Duroc-orner, som de selv tapper sæd fra.

Martin Thorgaard, driftsleder på Spøttrup, fortæller, at især tre ting bidrager til det lille teams åbenlyse succes med at fravænne mange smågrise: Godt teamwork, strukturerede arbejdsgange i farestalden og DanBreds avlsfremgang.

Hvad er nøglen til mange fravænnede grise?

På Spøttrup fravænnes knap 45 grise pr. årsso, og ifølge Martin Thorgaard spiller blandt andet simple rutiner og arbejdsgange en helt særlig rolle i, at dét kan lade sig gøre. Det er ikke svært at håndtere grisene, det handler simpelthen om de rette rutiner – og resultaterne taler for sig selv.

- Vi har tydeligt set DanBreds avlsfremgang for store kuld med vitale smågrise. I år 2000 fravænnede vi 30 grise pr. årsso, nu fravænner vi næsten 45, fortæller driftslederen.

Overlevelse er deres vigtigste mål. Martin Thorgaard understreger, at de hele tiden gerne vil højne pattegriseoverlevelsen samt sikre sig, at indsatsen også slår igennem på antallet af fravænnede smågrise:

- Jo flere liv vi kan få ud, jo bedre – for dyrevelfærden og for vores fortjeneste, siger han.

Driftslederens erfaring er, at ekstra opmærksomhed i farestalden betaler sig senere i grisens liv, hvor de kan bruge langt mindre tid, fordi de fordeler kræfterne optimalt. Derfor kan de også klare sig med rimeligt få medarbejdere. Faktisk opnår de resultaterne med ganske simple rutiner.

Gode medarbejdere er alfa og omega

For holdet på Spøttrup er der ingen tvivl om, at det gode teamwork er essentielt for de gode resultater:

- Vi har nogle rigtig gode folk, og de har arbejdet her i lang tid, siger Martin Thorgaard.

Ikke alle havde erfaring med griseproduktion, før de kom til Spøttrup, men de lærer det. Og selvom alle har forskellige fokusområder og opgaver, så arbejder de sammen som et team.

Dét er helt sikkert vigtigt for de rigtig gode resultater.

Endnu højere pattegriseoverlevelse fremadrettet

DanBred valgte sidste år at ændre avlsmålet med tre nye egenskaber, som giver endnu mere tryk på pattegriseoverlevelse.

Og det begynder de danske griseproduktioner allerede at mærke effekten af.

DanBred P/S

Borupvang 5D
2750 Ballerup